Osam svetskih kompanija zainteresovano za RTB Bor

Bez autora
Sep 20 2017

Vlada je još proletos odustala od upravljačkog tima za Rudarsko-topioničarski basen "Bor", jer je preduzeće poboljšalo poslovanje. To su potvrdili i predstavnici MMF-a prilikom posete kompaniji i obećali podršku u nalaženju investitora. U Vladi potvrđuju da se osam svetskih rudarskih kompanija interesuje za strateško partnerstvo u RTB-u, ali i da privatizaciju temeljno pripremaju, jer je cilj da se nađe dugoročno rešenje. U proteklih pola godine rudnike i topionicu RTB-a posetili su predstavnici najvećih svetskih rudarskih kompanija iz Kanade, Rusije, Amerike i čak dve iz Kine. Neki investitori su bili dva-tri puta kako bi napravili što detaljniju analizu poslovanja, jer su vrlo zainteresovni da uđu u partnerstvo sa srpskim gigantom.

Pet kompanija hoće da uloži pola milijarde dolara u RTB BorVlada je još proletos odustala od upravljačkog tima za Rudarsko-topioničarski basen "Bor", jer je preduzeće poboljšalo poslovanje. To su potvrdili i predstavnici MMF-a prilikom posete kompaniji i obećali podršku u nalaženju investitora. U Vladi potvrđuju da se osam svetskih rudarskih kompanija interesuje za strateško partnerstvo u RTB-u, ali i da privatizaciju temeljno pripremaju, jer je cilj da se nađe dugoročno rešenje.

U proteklih pola godine rudnike i topionicu RTB-a posetili su predstavnici najvećih svetskih rudarskih kompanija iz Kanade, Rusije, Amerike i čak dve iz Kine.

Neki investitori su bili dva-tri puta kako bi napravili što detaljniju analizu poslovanja, jer su vrlo zainteresovni da uđu u partnerstvo sa srpskim gigantom.

"Sigurno sve velike svetske firme koje se bave proizvodnjom i trgovinom ruda i metala nisu tu došle napamet. Bor ima veliki potencijal. Te velike strane kompanije najviše privlače bogata nalazišta metala, prvenstveno bakra i pratećih minerala, među kojima ima i dosta plemenitih metala kao što je zlato", naglašava Vojin Čokorilo, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

U Vladi su zadovoljni tekućim poslovnjem RTB-a, čemu je doprinela i povoljna cena bakra na svetskom tržištu od 6.500 dolara za tonu. Kako RTS saznaje, planirano je da se tender za strateškog partnera borskog giganta raspiše početkom iduće godine.

"Bitno je da 'Bor' izmiruje sve svoje obaveze na vreme, da plaća i plate i doprinose, i izmiruje obaveze koje su predviđene UPPR-om i sve obaveze iz tekućeg poslovanja, tako da imamo mogućnost da u ovu privatizaciju uđemo, da kažem, mirne glave i da na najbolji mogući način privučemo strateškog partnera za 'Bor'", ističe Milun Trivunac, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Procenjuje se da je RTB-u potrebno pola milijarde evra novih ulaganja u otkrivanje nalazišta, savremenu opremu i rudarsku mehanizaciju, proširenje i otvaranje novih kopova u "Boru" i "Majdanpeku", o čemu se sa potencijalnim investitorima razgovara.

"Ako je smederevska železara pronašla partnera, 'Bor' bi mogao, ako sledimo ekonomsku logiku, lakše da pronađe partnera. Naravno, nije isti nivo gubitka koji postoji u 'Boru' i koji je bio u smederevskoj železari, ali za razliku od smederevske železare, koja uvozi i koks i rudu, RTB 'Bor' ima ogroman potencijal, on ima izvanrednu rudu", objašnjava Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Od 2000. do 2010. godine dva pokušaja privatizacije RTB-a nisu uspela.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik