Koje su to investicione prednosti Srbije?

Bez autora
Sep 21 2017

Jeftina i kvalifikovana radna snaga, niski troškovi proizvodnje i povoljan poreski tretman, jesu neki od odlučujućih faktora koje investitori uzimaju u obzir prilikom donošenja odluke o tome gde će izmestiti svoje proizvodne pogone i uložiti capital. Međutim, i sami investitori naglašavaju da odluku o investiranju ne donose isključivo na osnovu niskih operativnih troškova u određenoj zemlji. Naime, brojne druge prednosti koje poseduju određene zemlje u odnosu ostale koje su im investiciono konkurentne mogu uticati na konačan izbor investitora o mestu gde će uložiti svoj novac. Kada je reč o Srbiji, mnoge svetske kompanije prepoznale potencijal u našoj zemlji, gde su počev od 2000. godine investirale više od 26 milijardi evra. Ukoliko bismo postavili pitanje zbog čega su se opredelili da upravo ovde investiraju svoj novac, susreli bismo se sa najrazličitijim odgovorima, a sve u skladu sa prioritetima i potrebama samih kompanija.

Koje su to investicione prednosti Srbije?Jeftina i kvalifikovana radna snaga, niski troškovi proizvodnje i povoljan poreski tretman, jesu neki od odlučujućih faktora koje investitori uzimaju u obzir prilikom donošenja odluke o tome gde će izmestiti svoje proizvodne pogone i uložiti capital. Međutim, i sami investitori naglašavaju da odluku o investiranju ne donose isključivo na osnovu niskih operativnih troškova u određenoj zemlji.

Naime, brojne druge prednosti koje poseduju određene zemlje u odnosu ostale koje su im investiciono konkurentne mogu uticati na konačan izbor investitora o mestu gde će uložiti svoj novac. Kada je reč o Srbiji, mnoge svetske kompanije prepoznale potencijal u našoj zemlji, gde su počev od 2000. godine investirale više od 26 milijardi evra. Ukoliko bismo postavili pitanje zbog čega su se opredelili da upravo ovde investiraju svoj novac, susreli bismo se sa najrazličitijim odgovorima, a sve u skladu sa prioritetima i potrebama samih kompanija.

Tako je na primer, mnogim velikim ulagačima od presudnog značaja bila visoko kvalifikovana radna snaga sa odličnim znanjem engleskog jezika, čija je cena rada petostruko niža u odnosu na većinu evropskih zemalja. Drugim investitorima su pak, najviše pogodovale niske poreske stope, trećima niski operativni troškovi uz brojna podsticajna sredstva koja su na raspolaganju stranim ulagačima. Osim toga, Srbija je mnogim svetskim kompanijama bila prvi izbor za ulaganje zbog izuzetno povoljnog geografkog položaja i mogućnosti bescarinskog izvoza robe na tržište od preko jedne milijarde ljudi. Zbog toga se upravo ova četiri faktora ističu i kao osnovne investicione prednosti Srbije u odnosu na ostale zemlje u okruženju.

1. Radna snaga

Ponuda radne snage na domaćem tržištu rada je i više nego kvalitetna i dovoljna da zadovolji rastuće potrebe multinacionalnih kompanija. Počev od 2003. Godine, fakulteti u Srbiji su proizveli preko 17.500 diplomiranih studenata, 1000 magistara i 100 doktora nauka na godišnjem nivou! Pored toga, naša zemlja nudi i veliki broj stručnjaka, koji su se nakon školovanja u inostranstvu vratili u svoju domovinu, ne bi li u njoj implementirali stečena znanja.

Stranim investitorima posebno odgovara to što u Srbiji postoji visok nivo stručnog znanja engleskog jezika, što u mnogome olakšava obuku radnika. Kada govorimo o ceni rada, ona je svakako daleko ispod evropskog proseka. Cena rada u Srbiji iznosi oko  400 evra na mesečnom nivou, što je petostruko manje u odnosu na evropski prosek, koji iznosi oko 2.000 evra. Ukoliko na jako nisku cenu rada dodamo i subvencije koje strani ulagači dobijaju, a koje iznose i do 7.000 evra po otvorenom radnom mestu, postaje jasniji interes kompanija da izmeste svoju proizvodnju baš u Srbiju.

2. Konkurentne poreske stope

Poreski režim u Srbiji je izuzetno povoljan za obavljanje poslovnih aktivnosti. Porez na dobit u našoj zemlji je među najnižima u Evropi, dok je porez na dodatu vrednost među najkonkurentnijim u centralnoj i istočnoj Evropi. Naime, stopa poreza na dobitak u Srbiji iznosi 15%, a niža je samo u Bugarskoj, gde iznosi 10%. Porez na dodatu vrednost iznosi 20% i jednaka je stopama u Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj. U ostalim zemljama u okruženju ove stope su nešto više. Tako na primer, stopa PDV-a u Poljskoj iznosi 23%, u Rumuniji 24%, Hrvatskoj 25%, a u Mađarskoj 27%. Takođe, Srbija primenjuje jednu od najnižih stopa poreza na zarade među zemljama centralne i istočne Evrope i iznosi svega 12%.

Konkurentne poreske stope podsticajno deluju na inostrane investiture i ohrabruju ih da pored postojećih ulaganja, otpočnu nove investicione projekte. Takođe, povoljan poreski tretman ih motiviše da zapošljavaju dodatne radnike i da ih regrutuju iz redova domaćeg stanovništva.

3. Bescarinski izvoz robe

Srbija je posebno interesantna mnogim investitorima koji žele da plasiraju svoju robu na slobodnom tržištu koje obuhvata preko milijardu ljudi! Srbija može poslužiti kao proizvodni centar mnogim kompanijama za bescarinski izvoz na ogromno tržište koje uključuje Evropsku Uniju, Rusku Federaciju, SAD, Kazahstan, Tursku, jugoistočnu Evropu, članice CEFTA i Belorusiju. Ovaj bescarinski režim pokriva većinu ključnih industrijskih proizvoda, sa samo nekoliko izuzetaka i godišnjih kvota za godišnji izvoz robe.

Inostrani investitori su posebno zainteresovani za sve trgovinske pogodnosti i olakšice koje im se pružaju u Srbiji, a koji se ostvaruju na osnovu potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini. Naročito je važan podatak da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja od 2000. godine ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, koji znači oslobađanje od carina za najveći deo roba iz međusobne trgovinske razmene dve zemlje. Ovaj sporazum je jedan od najvažnijih aduta koji Srbija koristi u privlačenju stranih investitora. Još ukoliko na to dodamo i činjenicu da Srbija pripada uskom krugu zemalja koje nisu uvele sankcije na trgovinu sa Ruskom Federacijom, jasno je zbog čega ovaj faktor može biti presuđujući u donošenju konačne investicione odluke.

4. Geografski položaj

Srbija takođe može iskoristiti i ostale prednosti koje poseduje u odnosu na investiciono konkurente zemlje. Optimalan geografski položaj, kao i saobraćajna i infrastrukturna povezanost sa istokom i zapadom, Srbiji donosi ogromnu prednost u odnosu na ostale zemlje. Srbija je savršeno mesto za lokaciju poslovanja kompanije ukoliko žele da efikasno služe svojim klijentima u Evropskoj uniji, jugoistočnoj Evropi i Bliskom Istoku. Kako Srbija nije članica Evropske Unije, ona investitorima pruža mogućnost uživanja svih prednosti rada van Evropske unije, uz istovremeno pružanje usluga i vršenja transporta robe u razumnim i fleksibilnim vremenskim okvirima. 

Pored svih navedenih prednosti, ono što inostrani investitori zameraju Srbiji jeste loša institucionalna infrastruktura. Većina njih se slaže sa tim da mora još dosta toga da se uradi na polju sigurnosti i stvaranju što povoljnijeg investicionog ambijenta. Takođe, većina njih insistira na političkoj i ekonomskoj sigurnosti, koja predstavlja osnov stabilnog i uspešnog poslovanja. Tek onda kada strani ulagači budu u potpunosti sigurni u institucionalni sistem, možemo očekivati i veći priliv stranih direktnih investicija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik