Saradnja nauke i privrede osnova za razvoj Srbije

Bez autora
Sep 25 2017

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović poručio je danas u Briselu da je saradnja nauke i privrede osnova za dugoročni razvoj Srbije.Popović je tokom sastanka sa direktorom Generalnog direktorijata za istraživanje i inovacije Robert-Jan Smitsom istakao da Vlada Srbije preduzima konkretne mere u cilju jačanja veza između nauke i privrede i unapređenja inovacione i tehnološke infrastrukture u zemlji.

Saradnja nauke i privrede osnova za razvoj SrbijeMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović poručio je danas u Briselu da je saradnja nauke i privrede osnova za dugoročni razvoj Srbije.

Popović je tokom sastanka sa direktorom Generalnog direktorijata za istraživanje i inovacije Robert-Jan Smitsom istakao da Vlada Srbije preduzima konkretne mere u cilju jačanja veza između nauke i privrede i unapređenja inovacione i tehnološke infrastrukture u zemlji.

Finansiranje nauke u Srbiji uglavnom je od strane države, a potrebno je da postepeno, najvećim delom, bude od strane privrede. To je proces koji se već dogodio u najrazvijenijim državama, objasnio je ministar.

On je napomenuo da su iz tog razloga inovacije i tehnološki razvoj od ključne važnosti u narednom periodu, dodavši da će to dovesti do toga da domaća privreda više koristi naučnoistraživački potencijal Srbije.

Želimo da na svaki način motivišemo domaće privrednike da koriste znanja instituta, fakulteta i naučnoistraživačkih organizacija, jer time imamo više inovacija i bolji tehnološki razvoj, što dovodi do veće konkurentnosti srpske industrije, većeg izvoza i otvaranja novih visokotehnoloških radnih mesta, ukazao je Popović.

On je naglasio da Evropska komisija daje punu podršku Srbiji u cilju što boljeg korišćenja evropskih fondova namenjenih za inovacije i tehnološki razvoj, kao i da Srbija umnogome već koristi ta sredstva pogotovo kroz program "Horizont 2020".

Ministar je dodao da Srbija kreće u razvoj i primenu koncepta "Industrija 4.0", što podrazumeva potpunu digitalizaciju svih procesa, od projektovanja, preko planiranja, izgradnje, proizvodenje, logistike i prodaje.

Srbija u procesu digitalizacije svoje industrije može mnogo da učini i tako da u narednom periodu preskoči prostor koji je izgubljen zbog sankcija i ratova, rekao je Popović.

Digitalizacija i "Industrija 4.0" idealni su za Srbiju kako bismo uhvatili kolosek sa drugim evropskim državama i bili na istom nivou sa njima i u industrijskom smislu, zaključio je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik