CBCG: Bankama rečeno da obustave izvoz poslova

Bez autora
Sep 25 2017

Centralna banka je obavijestila banke da do usvajanja izmjena Zakona o bankama obustave eksternalizaciju, odnosno povjeravanje dijela poslova trećim licima, zbog čega je dio radnika ostajao bez posla. Iz CBCG Pobjedi su kazali da će eksternalizacija ili outsorsing, koja je sve prisutnija u jednom broju banaka, biti uređena novim zakonom. Obavijestili smo banke da eventualnu namjeravanu eksternalizaciju odlože do usvajanja zakona. Precizno uređenje poslova koji se mogu eksternalizovati i postupak izdavanja odobrenja biće dodatno regulisani odlukom koja će biti donesena nakonusvajanja zakona. U izmjenama Zakona o bankama, koji je u proceduri, utvrdili smo obavezu banaka da za poslove koje imaju namjeru eksternalizovati moraju prethodno pribaviti odobrenje Centralne banke, kazali su iz CBCG odgovarajući na pitanje da li je regulator reagovao na pismo Sindikata banaka u kom upozoravaju da zbog ove pojave, u kojoj prednjači Adiko banka, sve više radnika ostaje bez posla.

CBCG: Bankama rečeno da obustave izvoz poslovaCentralna banka je obavijestila banke da do usvajanja izmjena Zakona o bankama obustave eksternalizaciju, odnosno povjeravanje dijela poslova trećim licima, zbog čega je dio radnika ostajao bez posla.

Iz CBCG Pobjedi su kazali da će eksternalizacija ili outsorsing, koja je sve prisutnija u jednom broju banaka, biti uređena novim zakonom.

- Obavijestili smo banke da eventualnu namjeravanu eksternalizaciju odlože do usvajanja zakona. Precizno uređenje poslova koji se mogu eksternalizovati i postupak izdavanja odobrenja biće dodatno regulisani odlukom koja će biti donesena nakonusvajanja zakona. U izmjenama Zakona o bankama, koji je u proceduri, utvrdili smo obavezu banaka da za poslove koje imaju namjeru eksternalizovati moraju prethodno pribaviti odobrenje Centralne banke – kazali su iz CBCG odgovarajući na pitanje da li je regulator reagovao na pismo Sindikata banaka u kom upozoravaju da zbog ove pojave, u kojoj prednjači Adiko banka, sve više radnika ostaje bez posla.

Sindikat je, kako je Pobjeda već pisala, kroz primjedbe na izmjene zakona o bankama zatražio da se u zakon unese da poslovi ptatnog prometa (back i front), kreditnog i operativnog rizika, komercijani i poslovi informacionih tehnologija ne mogu povjetiti licima i kompanijama izvan banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik