U budžetu za 2018. godinu više sredstava za inovacije

Bez autora
Sep 28 2017

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da će Vlada Srbije obezbediti više sredstava u budžetu za sledeću godinu za inovacije i tehnološki razvoj, budući da je ta oblast od velikog značaja za jačanje konkurentnosti naše ekonomije i rast izvoza.Popović je na predstavljanju statističkih podataka nedavno završenog konkursa za podršku tehnološkim inovacijama istakao da se na taj konkurs, koji je trajao tri meseca, prijavilo 237 inovativnih projekata, što je oko 70 odsto više u odnosu na prethodni konkurs.

U budžetu za 2018. godinu više sredstava za inovacijeMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da će Vlada Srbije obezbediti više sredstava u budžetu za sledeću godinu za inovacije i tehnološki razvoj, budući da je ta oblast od velikog značaja za jačanje konkurentnosti naše ekonomije i rast izvoza.

Popović je na predstavljanju statističkih podataka nedavno završenog konkursa za podršku tehnološkim inovacijama istakao da se na taj konkurs, koji je trajao tri meseca, prijavilo 237 inovativnih projekata, što je oko 70 odsto više u odnosu na prethodni konkurs.

On je objasnio da ovaj podatak potvrđuje da postoji velika zainteresovanost malih i srednjih preduzeća da pokažu svoj inovacioni potencijal i plasiraju svoje inovacije na tržište. 

To takođe pokazuje i da naše kompanije žele da privuku sredstva za inovacije i tehnološki razvoj od države na isti način kako se to radi u razvijenim zemljama u Evropi i svetu, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, prijavljeni projekti dolaze iz različitih sektora nauke i industrije – iz oblasti prirodnih nauka, informacionih tehnologija, mašinstva, građevinarstva, medicine, elektrotehnike, poljoprivrede i drugih sektora.

On je naglasio da su na konkurs prijave podnele kompanije iz 37 gradova iz svih krajeva Srbije.

Vlada želi da podstakne razvoj inovacija i zato će u budžetu za sledeću godinu opredeliti više sredstava za ovu namenu. To je važan korak za jačanje konkurentnosti naše ekonomije, rast izvoza i otvaranje novih radnih mesta u visokotehnološkim sektorima, istakao je Popović.

On je dodao da će rezultati poslednjeg konkursa za podršku tehnološkim inovacijama biti poznati početkom decembra, a da će projekte ocenjivati nezavisna međunarodna ekspertska komisija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik