U trci za "Galeniku" dve firme

Bez autora
Oct 03 2017

Za "Galeniku" će se nadmetati dve kompanije. Toliko je koverata sa natpisom "ponuda" u ponedeljak do podne stiglo u Ministarstvo privrede. Koliko njih je spremno da za zemunsku fabriku izbroji više od zahtevanog evra, uz obavezu namirenja banaka, znaće se u sredu. Tog dana, u podne, zakazano je otvaranje pristiglih koverata.Izvesno je da je o kupovini razmišljalo devet firmi, jer ih je toliko otkupilo dokumentaciju. Da bi se kvalifikovali za potencijalnog kupca državne farmaceutske kuće, od kandidata se tražilo da im je proizvodnja lekova pretežna delatnost i da su tokom prošle godine ostvarili poslovni prihod od najmanje 300 miliona evra.

U trci za "Galeniku" dve firmeZa "Galeniku" će se nadmetati dve kompanije. Toliko je koverata sa natpisom "ponuda" u ponedeljak do podne stiglo u Ministarstvo privrede. Koliko njih je spremno da za zemunsku fabriku izbroji više od zahtevanog evra, uz obavezu namirenja banaka, znaće se u sredu. Tog dana, u podne, zakazano je otvaranje pristiglih koverata.

Izvesno je da je o kupovini razmišljalo devet firmi, jer ih je toliko otkupilo dokumentaciju. Da bi se kvalifikovali za potencijalnog kupca državne farmaceutske kuće, od kandidata se tražilo da im je proizvodnja lekova pretežna delatnost i da su tokom prošle godine ostvarili poslovni prihod od najmanje 300 miliona evra.

Iako je početna cena, evro, simbolična, potencijalnog kupca očekuju veća ulaganja. Najpre preuzima obavezu da će isplatiti 25 miliona evra, za koliko su komercijalne banke pristale da namire potraživanja "teška" 71 milion evra.

Kupac pristaje i da finansira socijalni program. U "Galenici" trenutno radi 1.400 ljudi. Završeno je prijavljivanje za dobrovoljan odlazak, i za njega je spremno 250 zaposlenih. Novi valsnik preuzima obavezu i da svaku godinu radnog staža u "Galenici" finansira sa po 400 evra. Uoči raspisivanja prodaje, nadležni su razgovarali sa zainteresovanim investitorima. Ostao je utisak da su potencijalni kupci spremni da zadrže od 700 do 900 radnika.

Na prodaju je paket akcija sastavljen od 2.239.223 akcije. U vlasništvu Srbije je njih 1.730.400, što je 72,4 odsto. "Srbijagas" je vlasnik 15 odsto kapitala, dok je u vlasništvu Akcionarskog fonda 6,3 odsto. Kada se sve sabere, kompanije se nadmeću za vlasništvo nad ukupno 94 odsto "Galenike".

Procena vrednosti

Početna cena "Galenike" je svega jedan evro, kako su nadležni objasnili, jer podrazumeva isplatu komercijalnih kredita, ali i zato što je kapital ove kompanije negativan u iznosu od 152 miliona evra. Tako su ga procenili ovlašćeni procenitelji poslednjeg dana prošle godine. To se dešava kada razni krediti i obaveze premaše imovinu i vrednost neke firme.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik