Domljan: Kako da BiH postane zemlja pristojnog življenja za 15 godina

Bez autora
Oct 05 2017

Bosna i Hercegovina može postati zemlja pristojnog življenja za 15 godina, a da bi to postigla i postala zemlja visokog dohotka potrebno je promijeniti cjelokupan koncept razvoja, smatra ekonomista Vjekoslav Domljan, koji je i predsjednik Ekonomskog vijeća Vlade FBiH.Prilikom predstavljanja Plave knjige u Sarajevu 4. oktobra, Domljan je u svom izlaganju kazao kako sadašnji ekonomski rast treba udvostručiti, te da zemlja treba proći put od zemlje srednjeg do zemlje visokog dohotka preduzimanjem niza koraka, uključujući veća ulaganja u istraživanje i razvoj, infrastrukturu, reformu javnog sektora, povećanje štednje i fiskalnu devalvaciju.

Domljan: Kako da BiH postane zemlja pristojnog življenja za 15 godinaBosna i Hercegovina može postati zemlja pristojnog življenja za 15 godina, a da bi to postigla i postala zemlja visokog dohotka potrebno je promijeniti cjelokupan koncept razvoja, smatra ekonomista Vjekoslav Domljan, koji je i predsjednik Ekonomskog vijeća Vlade FBiH.

Prilikom predstavljanja Plave knjige u Sarajevu 4. oktobra, Domljan je u svom izlaganju kazao kako sadašnji ekonomski rast treba udvostručiti, te da zemlja treba proći put od zemlje srednjeg do zemlje visokog dohotka preduzimanjem niza koraka, uključujući veća ulaganja u istraživanje i razvoj, infrastrukturu, reformu javnog sektora, povećanje štednje i fiskalnu devalvaciju.

U nekoliko tačaka donosimo kako prof. Domljan vidi ekonomski preobražaj BiH.

Udvostručenje rasta

Ono što trebamo jeste sadašnju stopu rasta udvostručiti. Za sadašnji rast koji je više od tri posto, imamo zahvaliti Vladi FBiH, premijeru i njegovom timu. To je dobro, ali kao što je slučaj sa pacijentom koji izađe iz bolnice, treba ga osposobiti da trči i da se onda razlika u dohotku po glavi stanovnika između BiH i drugih zemalja, ali ne samo okruženja nego i zemalja OECD-a, iz godine u godinu smanjuje. To je naš cilj.

Istraživanje i razvoj

Da bi takve stope rasta imali, potrebna su veća ulaganja u istraživanja u razvoj, da poguramo te lance vrijednosti. Idealno bi bilo da svaka regija razvija jedan sektor, po principu da to budu regije koje imaju univerzitete.

Reforma finansijskog sektora

Moramo reformirati finansijski sektor. Popravljanje finansijskog sektora, prema procjeni Svjetske banke, povećava bruto domaći proizvod za dva (2) procentna poena. Mi imamo najrigidniji bankarski sistem na svijetu. Kod nas su banke u stanju pravnog monopola... 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik