Višestruki značaj primene zakona o elektronskoj upravi

Bez autora
Oct 05 2017

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Žikica Nestorović istakao je danas, prilikom predstavljanja Nacrta zakona o elektronskoj upravi, da je taj propis jedan od osnovnih stubova razvoja potpune i funkcionalne e-uprave.Nestorović je na okruglom stolu, koji je u Rektoratu Univerziteta u Beogradu održan povodom javne rasprave o tom zakonu, istakao da će se u praksi omogućiti ravnopravno korišćenje elektronskog i papirnog dokumenta u svim administrativnim, upravnim i sudskim postupcima, sa tendencijom da se upotreba papira, kao i šaltera, svede na minimum.

Višestruki značaj primene zakona o elektronskoj upraviDržavni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Žikica Nestorović istakao je danas, prilikom predstavljanja Nacrta zakona o elektronskoj upravi, da je taj propis jedan od osnovnih stubova razvoja potpune i funkcionalne e-uprave.

Nestorović je na okruglom stolu, koji je u Rektoratu Univerziteta u Beogradu održan povodom javne rasprave o tom zakonu, istakao da će se u praksi omogućiti ravnopravno korišćenje elektronskog i papirnog dokumenta u svim administrativnim, upravnim i sudskim postupcima, sa tendencijom da se upotreba papira, kao i šaltera, svede na minimum. 

Prema njegovim rečima, primena ovog zakona omogućiće veću efikasnost u radu, smanjiti troškove kako uprave, tako i građana i privrede, ali i stvoriti i nove vrednosti u gotovo svim oblastima života i rada. 

Efekte primene ovog zakona, poput veće pravne sigurnosti, transparentnosti i investicija i boljeg planiranja razvojnih politika, osetiće i građani i privreda, ali i zaposleni u upravi, naglasio je on.

Ovim zakonom će se, kako je poručio, smanjiti potreba da se obilaze šalteri ako se omogući bezbedno korišćenje savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija i olakša komunikacija sa organima. 

Državni sekretar je ocenio da je Srbija dugo čekala na ove promene, budući da je savremeni svet davno počeo da primenjuje sve prednosti koje nose nove tehnologije. 

Hvatamo korak sa svetom, ali na tom putu nismo sami i, što je još bitnije, odlučni smo da ove promene prihvatimo kako bi državni aparat bio efikasniji i u stanju da podrži i podstakne rast privatnog sektora kao glavne pokretačke snage privrednog razvoja, zaključio je Nestorović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik