Menadžeri žele jeftino do preostalih 25% dionica Kolpe

Bez autora
Oct 11 2017

Menedžeri kompanije Kolpa iz Metlike odlučili su da je došlo vrijeme za potpuno preuzimanje jednog od najvećih proizvođača kupaonske opreme u regiji, poznate po brendu Kolpa san. Postat će jedini vlasnici grupe čija imovina vrijedi 43 milijuna eura, zapošljava manje od 500 ljudi, a godišnje ostvari prihod veći od 46 milijuna eura. Ponudu za preuzimanje objavila je tvrtka Kolpa Holding, kroz koju Mirjan Kulovec, Jože Kostelec, Tomaž Drenik, Irena Šterbenc, Jože Kastelic, Branko Faleskini i Branko Brajković upravljaju sa 75 posto vlasništva Kolpe. Za završetak preuzimanja, započetog 2002., trebat će 600 tisuća eura, tvrdi se vlastitog novca, za kupnju 25 posto dionica koje su u rukama bivših zaposlenika i financijskih investitora.

Menadžeri žele jeftino do preostalih 25% dionica KolpeMenedžeri kompanije Kolpa iz Metlike odlučili su da je došlo vrijeme za potpuno preuzimanje jednog od najvećih proizvođača kupaonske opreme u regiji, poznate po brendu Kolpa san. Postat će jedini vlasnici grupe čija imovina vrijedi 43 milijuna eura, zapošljava manje od 500 ljudi, a godišnje ostvari prihod veći od 46 milijuna eura.

Ne isplaćuju dividende

Ponudu za preuzimanje objavila je tvrtka Kolpa Holding, kroz koju Mirjan Kulovec, Jože Kostelec, Tomaž Drenik, Irena Šterbenc, Jože Kastelic, Branko Faleskini i Branko Brajković upravljaju sa 75 posto vlasništva Kolpe, piše portal Siol.net. Za završetak preuzimanja, započetog 2002., trebat će 600 tisuća eura, tvrdi se vlastitog novca, za kupnju 25 posto dionica koje su u rukama bivših zaposlenika i financijskih investitora.

Nešto manje od 60 malih dioničara Kolpe ima 14 dana da odluči hoće li prihvatiti ponudu za preuzimanje koja je relativno niska.

Naime, menadžeri nude preostalim dioničarima gotovinsku isplatu u iznosu od 8,5 eura po dionici, prema kojoj bi vrijednost cijele tvrtke iznosila manje od 2,4 milijuna eura. Međutim, krajem prošle godine Kolpa je imala gotovo 20 milijuna eura kapitala, posljednja knjigovodstvena vrijednost dionice iznosi 68 eura, a kompanija ne isplaćuje dividende, dok sve bolje posluje i povećava dobit.

Važnu ulogu u privatizaciji Kolpe igrat će Tomaž Pogorelec i Bojan Petan, iz holdinga DZS, koji su drugi najveći vlasnik proizvođača kupaonske opreme. Oko 19 posto dionica Kolpe u njihovim je rukama, ali se još ne izjašnjavaju o prodaji.

Propali posao u Hrvatskoj

Sudbina Kolpe dugo je bila upitna zbog propalog poslovanja s nekretninama u Hrvatskoj, započetog još prije krize godine 2008. Riječ je o izgradnji stambenih naselja Veliko Polje - Buzin na jugu Zagreba i Borovje, s više od 300 stanova. Kolpa je uložila više od 30 milijuna eura, a nakon kolapsa hrvatskog tržišta nekretnina pad cijena je potresao i zagrebačku podružnicu NLB Leasinga, koja je financirala Kolpino poslovanje u Zagrebu.

Očekuje se da će tvrtka Invest Zadar, preko koje su Slovenci vodili poslove s nekretninama u Hrvatskoj, otići u stečaj krajem ove ili sljedeće godine. Menadžeri su vodili hrvatsko poslovanje kroz Kolpa Holding. Unatoč tome, teret rješavanja tog problema pao je na leđa Kolpe, objašnjava Siol.net.

Kolpa je jamčila za 10 milijuna eura hrvatskih obveza. Kada i tko će ih platiti i hoće li to biti Kolpa, nije jasno, ali bi to bi bio veliki udarac tvrtki koja je prošle godine ostvarila dobit od 2,2 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik