Obezbijeđen novac za otkup Famosa

Bez autora
Oct 11 2017

Vlada RS i opština Pale izdvojiće 2,2 miliona maraka za kupovinu hala i mašina "Famosa" u stečaju, nakon čega će prostor ovog nekadašnjeg giganta pretvoriti u poslovnu zonu u kojoj prve investitore očekuju već na proljeće. Skupština opštine Pale je na posljednjoj sjednici dala zeleno svjetlo za zaduženje u iznosu od 1,2 miliona maraka za kupovinu imovine fabrike u stečaju. Preostali iznos novca obezbijediće Vlada u skladu sa obećanjem predsjednika RS Milorada Dodika koji je tokom posjete ovoj opštini krajem juna najavio da će za te namjene biti izdvojen milion KM. Dobili smo saglasnost da će Vlada RS u kupovini imovine "Famosa" učestvovati sa milion KM. Time će cifra koju ćemo ponuditi za imovinu dostići 2,2 miliona KM, na koliko je i procijenjena. Procedure u vezi sa zaduženjem trajaće nekoliko mjeseci nakon čega ćemo desetine hiljada metara kvadratnih prostora ove fabrike pretvoriti u poslovnu zonu, kazao je načelnik Pala Boško Jugović.

Obezbijeđen novac za otkup FamosaVlada RS i opština Pale izdvojiće 2,2 miliona maraka za kupovinu hala i mašina "Famosa" u stečaju, nakon čega će prostor ovog nekadašnjeg giganta pretvoriti u poslovnu zonu u kojoj prve investitore očekuju već na proljeće.

Skupština opštine Pale je na posljednjoj sjednici dala zeleno svjetlo za zaduženje u iznosu od 1,2 miliona maraka za kupovinu imovine fabrike u stečaju. Preostali iznos novca obezbijediće Vlada u skladu sa obećanjem predsjednika RS Milorada Dodika koji je tokom posjete ovoj opštini krajem juna najavio da će za te namjene biti izdvojen milion KM.

- Dobili smo saglasnost da će Vlada RS u kupovini imovine "Famosa" učestvovati sa milion KM. Time će cifra koju ćemo ponuditi za imovinu dostići 2,2 miliona KM, na koliko je i procijenjena. Procedure u vezi sa zaduženjem trajaće nekoliko mjeseci nakon čega ćemo desetine hiljada metara kvadratnih prostora ove fabrike pretvoriti u poslovnu zonu - kazao je načelnik Pala Boško Jugović.

Objašnjava da namjerava da hale koje kupe izdaju investitorima iz raznih branši - od trgovine do proizvodnje.

- Pojedini investitori su već iskazali interesovanje za iznajmljivanje hala, a jedini uslov koji moraju ispuniti da bi ušli u njihov posjed jeste da zaposle domaću radnu snagu. Moraćemo uložiti i određeni iznos novca u infrastrukturu zbog čega je realno očekivati da na proljeće iduće godine imamo prve investitore kojima ćemo rentirati hale. Vjerujemo da će ovi potezi uticati na smanjenje nezaposlenosti na području naše opštine - kazao je Jugović.

"Famos" posjeduje 16 objekata ukupne površine 23.279 metara kvadratnih i zemljište površine 64.252 kvadrata sa kompletnom infrastrukturom.

Stečajni upravnik "Famosa" Radoslav Bratić očekuje da do kraja iduće sedmice opština Pale uputi pismo namjere za kupovinu imovine fabrike.

- Nakon toga stečajni organi izjasniće se o prijedlogu opštine Pale i ponuđenoj cijeni. Za kupovinu objekata i mašina, koje su u dobrom stanju, bili su već zainteresovani pojedini investitori - kazao je Bratić.

Stečaj u "Famosu" traje skoro deset godina, a pokrenut je 31. decembra 2007. godine. Za ovu fabriku lani je bio zainteresovan investitor iz Turske Idris Fatih Sahin, koji je ponudio 2,8 miliona maraka, ali na kraju nije uplatio novac.

Privrednici

Otkup imovine "Famosa" i uspostavljanje poslovne zone pozdravili su i privrednici iz istočnog dijela RS, koji ističu da je to posljednja šansa za oživljavanje industrije i zadržavanje radne snage u tom kraju Srpske.

- Svaki pogon bi dobrodošao, jer nemamo industriju. Ona izumire. Podržavamo svaki potez koji bi doveo do investicija i doprinio oživljavanju privrede i zadržavanju stanovništva - kazali su u Područnoj privrednoj komori Istočno Sarajevo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik