Podsticaji za preduzetnike – recept za brži privredni rast

Bez autora
Oct 11 2017

Rast srpske privrede ove godine je sporiji od očekanog i verovatno će biti oko dva odsto, ali se dogodine očekuje ubrzanje na tri i po procenta. Za brži rast, kažu stručnjaci, potrebni su novi modeli podsticaja pre svega preuzetnika koji bi razvoj nosili. Naled predlaže da se u prvoj godini rada preduzetnici oslobode od plaćanja poreza i doprinosa.Gotovo trećina mladih u Srbiji između 15. i 24. godine nema posao. To je gotovo tri puta više od opšte stope nezaposlenosti u našoj zemlji i dvostruko više od evropskog proseka. Teško nalaze posao, ali se i retko odlučuju da pokrenu sopstveni.

Podsticaji za preduzetnike – recept za brži privredni rastRast srpske privrede ove godine je sporiji od očekanog i verovatno će biti oko dva odsto, ali se dogodine očekuje ubrzanje na tri i po procenta. Za brži rast, kažu stručnjaci, potrebni su novi modeli podsticaja pre svega preuzetnika koji bi razvoj nosili. Naled predlaže da se u prvoj godini rada preduzetnici oslobode od plaćanja poreza i doprinosa.

Gotovo trećina mladih u Srbiji između 15. i 24. godine nema posao. To je gotovo tri puta više od opšte stope nezaposlenosti u našoj zemlji i dvostruko više od evropskog proseka. Teško nalaze posao, ali se i retko odlučuju da pokrenu sopstveni.

"Manje od osam odsto ima status poslodavca ili su zaposleni u porodičnoj firmi. Skoro 60 odsto mladih nema želju da pokrene svoj biznis. Naše društvo ne razvija tu vrstu energije", ističe Goran Pitić, predsednik Saveza za fer konkurenciju.

Nije skupo registrovati firmu, ali sa 180.000 dinara podsticaja države početnici ne mogu da pokriju ni poreze i doprinose na svoju zaradu u prvoj godini.

"Naš predlog mere je da se oslobode plaćanja poreza na dobit, poreza i doprinosa na zarade, odnosno paušalno utvrđenog poreza u periodu od godinu dana. Naš predlog je da to na samom početku budu svršeni studenti i srednjoškolci", kaže Irena Đorđević iz Nacionalne alijanse za lokalni razvoj.

"Mi moramo, otvoreno govoreći, biti svesni da su na deset aplikacija tri lažne. Da li će to pokušati roditelji ili serijski pisci biznis planova... Svačega ima u praksi i da se ove mere ne bi kompromitovale, treba zaštiti od takvih situacija", objašnjava Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede.

Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta Srbije smatra da se ne treba ograničavati samo na razvoj preduzetništva kod mladih.

"Činjenica je da da biste se oprobali u privatnim vodama treba dosta iskustva, znanja. Mislim, ako hoćemo da pokušamo da stimulišemo privatno  preduzetništvo nema razloga da se ograničavamo na mlade. Treba dati šansu ljudima od 40 godina koji imaju iskustvo", naglašava Altiparmakov.

Za stručnjake je sporno i to što bi prema predlogu Naleda preduzetnici imali pravo na oslobađanje od nameta samo jednom u životu, jer, kažu, retko kome posao uspe iz prvog pokušaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik