Proizvodi od smilja prvi put predstavljeni u Zenici, na tezgama 5.000 proizvoda

Bez autora
Oct 12 2017

Više od 250 izlagača organskih i poljoprivrednih proizvoda iz cijele Bosne i Hercegovine okupilo se na ovogodišnjem sajmu OPEN-s koji se tradicionalno održava na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici. Ovogodišnji sajam naglasak je stavio na organsku proizvodnju, a sajam će biti otvoren od 12. do 15. oktobra.Više od 5.000 proizvoda bit će na raspolaganju Zeničanima koji svake godine u velikom broju posjete sajam, zbog čega se proizvođači iz cijele Bosne i Hercegovine svake godine rado vraćaju. Plasman robe i proizvoda je u porastu, kao i broj izlagača, što je potvrdio i predsjednik Asocijacije organskih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona i direktor sajma OPEN-s Refik Alihodžić.

Proizvodi od smilja prvi put predstavljeni u Zenici, na tezgama 5.000 proizvodaViše od 250 izlagača organskih i poljoprivrednih proizvoda iz cijele Bosne i Hercegovine okupilo se na ovogodišnjem sajmu OPEN-s koji se tradicionalno održava na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici. Ovogodišnji sajam naglasak je stavio na organsku proizvodnju, a sajam će biti otvoren od 12. do 15. oktobra.

Više od 5.000 proizvoda bit će na raspolaganju Zeničanima koji svake godine u velikom broju posjete sajam, zbog čega se proizvođači iz cijele Bosne i Hercegovine svake godine rado vraćaju. Plasman robe i proizvoda je u porastu, kao i broj izlagača, što je potvrdio i predsjednik Asocijacije organskih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona i direktor sajma OPEN-s Refik Alihodžić.

"Na ovom sajmu se okupi najviše proizvođača organskih i poljoprivrednih proizvoda u Bosni i Hercegovini, a mi već neko vrijeme radimo na programu certificiranja proizvođača organskih proizvoda. U Zeničko-dobojskom kantonu imamo samo četiri registrovana preduzeća, a ovakvi sajmovi trebaju potaknuti naše poljoprivrednike da se uključe u organsku proizvodnju koja je naša budućnost", kazao je Alihodžić.

Smatra da je prije svega potrebno i građanima podići svijest o pozitivnim aspektima organskih proizvoda koji predstavljaju zdrav život.

Majda Mujanović iz Žepča je ove godine na sajmu u Zenici izložila prirodne proizvode za njegu lica i tijela. Ističe da je svijest građana i kupaca o prirodnim proizvodima na niskim granama.

"Donijeli smo prirodne preparate za čišćenje, detoksikaciju i piling proizvode za lice i tijelo. Nažalost, svijest naše populacije ne ide u tom smjeru da se okrenu prirodi, ali mali pomaci su vidljivi. Nadamo se da će to u budućnosti biti puno zanimljivije našim potrošačima", izjavila je Mujanović koja sve proizvode pravi od prirodnih certificiranih ulja poznatih proizvođača sirovina.

Klaster malih proizvođača smilja iz Hercegovine prvi put je na zeničkom sajmu izložio svoje proizvode od smilja s ciljem da informišu građane Zenice i posjetioce o ovoj ljekovitoj biljci. Predstavnik Klastera malih proizvođača smilja Branko Međugorac u razgovoru za Klix.ba je izjavio da je u posljednje dvije godine na području Hercegovine zainteresovanost za smilje u velikom porastu, ali da je problem plasman.

"Nije se toliko radilo na plasmanu smilja koliko se radilo na proizvodima od smilja. Danas osim eteričnih ulja imamo i kreme, jer je smilje jedna od najljekovitijih biljaka koje pomažu u obnovi ćelija kože", govori Međugorac te dodaje:

 "Mi nismo svjesni kvaliteta i pozitivnih aspekata smilja kao što je svjestan Zapad, Kinezi ili Arapi. Smilje je dobro za kožu, a mi smo ovdje kako bismo educirali posjetioce sajma i ponudili im naše proizvode".

Sajam će biti otvoren do 15. oktobra, a organizatori su uvjereni da će svi posjetioci na 259 štandova i u izboru od više od 5.000 proizvoda pronaći nešto za sebe te da će izlagači sa sajma otići s pozitivnim iskustvima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik