Bingo kao primjer nadmoći privatnog vlasništva

Bez autora
Oct 15 2017

U aprilu mjesecu ovdje godine lanac trgovina Bingo kupovinom fabrike deterdžanata Dita Tuzla riješio je dugodišnji prolem u poslovanju tuzlanske fabrike, a radnike te fabrike konačno vratio na njihova radna mjesta. Samo nekoliko dana poslije toga u požaru je do temelja izgorio tržni centar Binga u Mostaru. Pet mjeseci poslije isti tržni centar je obnovljen a radnici koji su nakon požara u aprilu, bili raspoređeni po drugim prodajnim mjestima u sklopu kompanije, ponovo su se vratili na svoja radna mjesta. Time je ova kompanija još jednom pokazala svoju snagu i mobilnost na tržištu. Obzirom na to da ekonomija, nažalost još uvijek nije jača strana Bosne i Hercegovine, preporod mostarskog Binga, može se uzeti se uzeti kao jedna od svijetlih tačaka u bosanskohercegovačkoj ekonomiji.

Bingo kao primjer nadmoći privatnog vlasništvaU aprilu mjesecu ovdje godine lanac trgovina Bingo kupovinom fabrike deterdžanata Dita Tuzla riješio je dugodišnji prolem u poslovanju tuzlanske fabrike, a radnike te fabrike konačno vratio na njihova radna mjesta. Samo nekoliko dana poslije toga u požaru je do temelja izgorio tržni centar Binga u Mostaru.

Pet mjeseci poslije isti tržni centar je obnovljen a radnici koji su nakon požara u aprilu, bili raspoređeni po drugim prodajnim mjestima u sklopu kompanije, ponovo su se vratili na svoja radna mjesta. Time je ova kompanija još jednom pokazala svoju snagu i mobilnost na tržištu.

Obzirom na to da ekonomija, nažalost još uvijek nije jača strana Bosne i Hercegovine, preporod mostarskog Binga, može se uzeti se uzeti kao jedna od svijetlih tačaka u bosanskohercegovačkoj ekonomiji.

Ako pri tome znamo da za bh ekonomiju jedan od većih tereta predstavljaju javna preduzeća koja su u ogromnim dugovima, i koja ni po čemu ne doprinose boljoj "krvnoj slici" bh ekonomije, onda uspjeh Binga, kompanije koja je primjer izvrsnog poduzetništva, pokazuje nam u kojem bi smjeru trebala da se kreće bh ekonomija.

Nezamislivo je da bilo koja javna kompanija u Bosni i Hercegovini, pa čak i ona najprofiitabilnija nakon onakve katastrofe, gdje je šteta procijenjena u desetinama miliona konvertibilnih maraka u tako kratkom vremenskom periodu sanira materijalne i proizvodne posljedice pretrpjele štete i sasvim normalno nastavi sa poslovanjem, a još više od toga je nezamislivo da uvidi vlastitu i širu društvenu potrebu za investiranjem u preduzeća koja su bila na koljenima poput Dite.

Stoga, ako ima nade za bh ekonomiju ona je definitivno u kompanijmama poput Binga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik