Prodavači voća i povrća od sada moraju biti registrovani

Bez autora
Oct 16 2017

Preduzeće "Tržnice-pijace" Sarajevo u 2016. ostvarile su najbolji rezultat u posljednjih 20 godina kada je u pitanju poslovna dobit, a u 2017. godini krenuli su istim tempom. Urađena je sistematizacija radnih mjesta, te je napravljen novi plan rada koji je urodio plodom. Smanjena je i plata radnicima za 10 posto jer je bila enormno visoka. Također, izvršena je registracija svih korisnika - prodavača koji prodaju robu široke potrošnje i bilo ih je oko 360. Ovih dana stupio je novi Zakon o unutrašnjoj trgovini koji je definisao novu kategoriju trgovac-pojedinac pa će se svi prodavači voća i povrća morati registrovati. Time će priča o registraciji njihovih korisnika biti zaokružena. Potpuno podržavamo ovaj novi zakon, ali država putem svojih alata kao što su inspekcije treba suzbiti ilegalnu prodaju oko naših objekata i u gradu Sarajevu jer nije korektno prema ljudima koji su registrovani i uredno plaćaju svoje obaveze, kazao je Terović.

Prodavači voća i povrća od sada moraju biti registrovaniPreduzeće "Tržnice-pijace" Sarajevo u 2016. ostvarile su najbolji rezultat u posljednjih 20 godina kada je u pitanju poslovna dobit, a u 2017. godini krenuli su istim tempom. Urađena je sistematizacija radnih mjesta, te je napravljen novi plan rada koji je urodio plodom. Smanjena je i plata radnicima za 10 posto jer je bila enormno visoka.

Također, izvršena je registracija svih korisnika - prodavača koji prodaju robu široke potrošnje i bilo ih je oko 360.

Ovih dana stupio je novi Zakon o unutrašnjoj trgovini koji je definisao novu kategoriju trgovac-pojedinac pa će se svi prodavači voća i povrća morati registrovati. Time će priča o registraciji njihovih korisnika biti zaokružena.

"Potpuno podržavamo ovaj novi zakon, ali država putem svojih alata kao što su inspekcije treba suzbiti ilegalnu prodaju oko naših objekata i u gradu Sarajevu jer nije korektno prema ljudima koji su registrovani i uredno plaćaju svoje obaveze", kazao je Terović za Klix.ba.

Najveća dobit u poslijeratnom periodu

Dobit preduzeća u 2016. godini iznosi 833.000 KM u brutu, što je za 460 posto više u odnosu na 2015. godinu. Ovo je jedino kantonalno javno komunalno preduzeće u KS koje se 100 posto finansira iz prihoda koje zarađuju svojim radom, dok od osnivača Kantona Sarajevo povlače novac samo za razvojne projekte.

"Jako smo zadovoljni 2016. godinom i prvih devet mjeseci ove godine potiče u pozitivnom poslovanju. Interesantno je da su Tržnice i pijace prvo javno preduzeće koje je iz svoje dobiti uplatilo nešto i u budžet KS, oko 300.000 KM dali smo svom osnivaču kao dividendu. To je rezultat domaćinskog odnosa svih uposlenika prema firmi", rekao je Jasmin Terović, direktor KJKP Tržnice-pijaca.

Kvadratura veća od stvarne

U 2016. godini napravili su analizu stanja i uvidjeli koji su njihovi prodajni kapaciteti, te su ih sve stavili u funkciju. Direktor Terović ističe kako je zatekao niz propusta dolaskom na ovu funkciji koji se odnose na izdavanje poslovnih prostora, odnosno na stvarnu kvadraturu koju korisnici imaju, a plaćali su puno manju cijenu, te kvadratura nije bila navedena u ugovoru.

"Naprimjer, na našoj poslovnoj jedinici Koševo-Ciglane neki korisnici su imali 650 kvadratnih metara više nego što su plaćali. Sada smo sve stavili pod kontroli. Kada su u pitanju rashodi, maksimalno smo racionalizirali troškove reprezentacije direktora, službena putovanja i bespotrebna trošenja sredstava na nebitne stvari za preduzeće. Ne kupujemo nove automobile. Zatekli smo automobil koji fizički ni izgledom ne odgovara potreba direktora preduzeća jer više liči na minibus, ali smo donijeli odluku da ga ne mijenjamo", rekao je Terović.

Pripremana pljačka državne imovine

Istakao je kako je bilo određenih kontrola istražnih organa jer su ranije uprave trošila sredstva bez zakonskog uporišta. Također, suočavaju se s problemom navodnih dioničara gdje je, prema riječima direktora, planirana pljačka preduzeća, odnosno da se za sitan novac otkupi kompletna imovina KJKP Tržnica i pijace i da pređe u privatno vlasništvo.

"Imamo i problem dioničara gdje mogu reći da je pripremana pljačka državne imovina jer se pokušavalo za sitan novac koji je navodno uplaćivan šest mjeseci prije rata po pitanju dioničkog kapitala, gdje su određeni radnici navodno stvorili svoje dionice, tražili naplatu tih dionica u iznosu koji je veći od kapitala preduzeća. Prije mog dolaska na poziciju direktora preduzeće je izgubilo sve sporove, ali uspjeli smo vratiti postupak na početak i ovih dana imamo ročište na sudu. Nadam se da ćemo zaštititi državnu imovinu jer se njena vrijednost mjeri desetinama miliona KM. Sramotno bi bilo da neko kome to pravo ne pripada prema svim knjigovodstvenim podacima, poslovnim knjigama i registru vrijednosnih papira, jer nisu nigdje upisani", istakao je.

Smanjio enormno visoke plate

Kada su Vlada i Skupština KS objavile izvještaj o radu svih kantonalnih preduzeća, mnogi su ostali iznenađeni visinama plate koje imaju radnici KJKP Tržnice i pijaca. NK radnici imaju platu 1.185 KM, dok sa VSS imaju 2.589 KM. Na ovo se dodaje topli obrok i druge obaveze, što znači da su im primanja još veća. Direktor Terović je odlučio da snizi plate za 10 posto s obzirom u kakvom vremenu živimo jer smatra da toliko visoke plate nisu realne.

"Neprirodno je da ljudi s osnovnom školom koji rade posao higijeničara imaju platu od 900 KM i više, a istovremeno da ljekari i profesori rade za približno istu platu. Svim radnicima je snižena plata za 10 posto veće dva mjeseca i bilo je reakcija sindikata, ali nakon održanog sastanka kazao sam im da neće biti promjene i da će ostati na tom nivou jer čuvamo obraz. Uradili smo i sistematizaciju radnih mjesta, te korigovali neke koeficijente. Treba biti realna i svjestan okruženja, a dabogda mi svi imali njemačke plate", kazao je.

Korekcija koeficijenata je napravljena jer su ugovori o radu odstupali od kolektivnog ugovora, a smanjenje plate je urađeno i zbog toga što je 70 posto prihoda ovog preduzeća išlo na troškove zaposlenih, umjesto da se ulaže u infrastrukturu.

"Primanja u ranijim periodima su isplaćivana iz revolving kredita. Zatekao sam kreditnu obavezu od 300.000 KM i obaveze prema dobavljačima od oko 200.000 KM. Ukupna dugovanja su na na dana kada sam došao na funkciju direktora iznosila oko 700.000 KM. Danas nemamo nijednu neplaćenu fakturu i nismo dužni nikome niti jednu KM", naglasio je direktor.

Razvojni projekti

Tokom prošle godine 70 posto njihovih poslovnih jedinica je dobilo novi krov čime su se stekli uvjeti za rad u nepovoljnim vremenskim uvjetima. U fazi su izrade idejnog rješenja za poslovne jedinice Vogošća i Alipašino Polje, nakon čega slijedi upućivanje zahtjeva za dobijanje svih potrebnih dozvola, a potom izgradnja.

"Raspolažemo i s 15 duluma zemljišta na Stupu. Ideja je bila da se stavi u funkciju i uradili smo elaborat opravdanosti za uzgoj jagodičastog voća, te analizu uzoraka zemljišta. Bila je pozitivna, ali smo radove stopirali u ovoj godini i nismo počeli saditi zbog problematike oko cijene otkupa maline i drugog jagodičastog voća. Planiramo nastaviti s ovom aktivnosti", rekao je Terović.

Domaćinski odnos prema firmi vodi do uspjeha

Terović je istakao kako je zadovoljan radom svojih uposlenika, jer da nisu radili prema planu rada ne bi ostvarili ovako zapažene rezultate. Kada je u pitanju "recept" uspješnog poslovanja KJKP Terovič je rekao:
"Preporuka svim radnicima je da, kada dođu na posao u javno preduzeće i raspolažu imovinom koju im je povjerio KS, odnosno građani, da se prema njoj odnose kao u svojim domovima - domaćinski, da brinu o tome i imaju u svojim glavama da moraju biti maksimalno angažirani tokom osam sati radnog vremena, te da od njih ovisi da li će primanja biti redovna i kolika će plata biti. Neka ne rade nečiste radnje koje štete preduzeću".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik