Za poljoprivredni forum BiH-Turska već prijavljeno oko 70 turskih kompanija

Bez autora
Oct 17 2017

U zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini 26. oktobra trebao bi doputovati ministar za hranu, poljoprivredu i stočarstvo Republike Turske Ahmet Eşref Fakibaba, u pratnji brojnih turskih privrednika. Feni je potvrđeno iz Vanjskotrgovinske komore BiH da će tom prilikom Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine u saradnji sa Komorom i Ministarstvom za hranu, poljoprivredu i stočarstvo Republike Turske organizirati Poljoprivredni poslovni forum Bosna i Hercegovina – Republika Turska, za koji je do sada već prijavljeno oko 70 turskih kompanija.

Za poljoprivredni forum BiH-Turska već prijavljeno oko 70 turskih kompanijaU zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini 26. oktobra trebao bi doputovati ministar za hranu, poljoprivredu i stočarstvo Republike Turske Ahmet Eşref Fakibaba, u pratnji brojnih turskih privrednika.

Feni je potvrđeno iz Vanjskotrgovinske komore BiH da će tom  prilikom Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine u saradnji sa  Komorom  i Ministarstvom za hranu, poljoprivredu i stočarstvo Republike Turske organizirati Poljoprivredni poslovni forum Bosna i Hercegovina – Republika Turska, za koji je do sada već prijavljeno oko 70 turskih kompanija. Očekuje se da će broj turskih kompanija još biti uvećan, dok su prijave kompanija iz BiH otvorene do 20. oktobra.

Forum će biti održan zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a u okviru plenarnog dijela događaja predviđena je panel diskusija o temi  „Budućnost saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Turske u poljoprivredno-prehrambenom sektoru”, zatim obraćanja resornih ministara iz BiH i Turske, predstavnika komora i Ziraat banke. Nakon plenarnog dijela su planirani bilateralni susreti turskih i bosanskohercegovačkih privrednika.

Cilj foruma je, kako ističu iz Komore,  unapređenje saradnje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru dviju zemalja, u pogledu vanjskotrgovinske razmjene i zajedničkih ulaganja.

Predstavnici turskih kompanija posluju u sljedećim oblastima: meso, peradarstvo, brašno, ulje, orašasti plodovi, sjeme, gnojivo, proizvodnja staklenika, poljoprivredne mašine, stočna hrana, maloprodaja i dr. Među članovima delegacije su uvoznici sirovina zainteresovani za uvoz iz BiH, ali i proizvođači i investitori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik