Merilend zainteresovan za ulaganja u oblasti zaštite životne sredine

Bez autora
Oct 17 2017

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovali su danas u Novom Sadu prezentaciji projekata o zaštiti životne sredine u tom gradu delegaciji savezne američke države Merilend. Trivan je nakon prezentacije poručio da je Merilend raspoložen da investira u Srbiju, te da dolazak njihove visoke delegacije za ovu priliku to i potvrđuje. On je rekao da je ta američka država po broju stanovnika i površini slična Srbiji, ali da se od Srbije razlikuje po daleko većim iskustvima kada je zaštita životne sredine u pitanju. Merilend je jedna od najrazvijenijih država u SAD po pitanju zaštite životne sredine.

Predstavnici Merilenda zainteresovani za ulaganja u oblasti zaštite životne sredineMinistar zaštite životne sredine Goran Trivan, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovali su danas u Novom Sadu prezentaciji projekata o zaštiti životne sredine u tom gradu delegaciji savezne američke države Merilend.

Trivan je nakon prezentacije poručio da je Merilend raspoložen da investira u Srbiju, te da dolazak njihove visoke delegacije za ovu priliku to i potvrđuje.

On je rekao da je ta američka država po broju stanovnika i površini slična Srbiji, ali da se od Srbije razlikuje po daleko većim iskustvima kada je zaštita životne sredine u pitanju.

Merilend je jedna od najrazvijenijih država u SAD po pitanju zaštite životne sredine. Dobro i dugo rade taj posao, raspolažu tehnologijom i računamo da su spremni da ulažu u projekte iz te oblasti, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zaštite životne sredine kada je osnovano pre nešto više od tri meseca, definisalo je prioritete u zaštiti životne sredine.

Srbija ima mnogo prioriteta i mora mnogo novca da uloži u preradu otpadnih voda, upravljanje komunalnim otpadom, remedijaciju zemljišta i zaštitu prirode i to je posao koji nas čeka u narednih 25 godina, a koštaće Srbiju približno 15 milijardi evra, precizirao je Trivan.

Trivan je istakao da početak valorizacije tih prioriteta počinje sa delegacijom Merilenda, te njihov dolazak u Vojvodinu nije slučajan, jer Vojvodina i Novi Sad imaju već nekoliko pripremljenih projekata.

Bez razrađenih projekata nema ulaganja, zaključio je Trivan i dodao da se za sledeću godinu moraju budžetirati sredstva za izradu projekata jer će tako doći i investitori.

Ministar zaštite životne sredine najavio je saradnju i sa Grčkom, čiji se dolazak delegacije očekuje do kraja godine.Državni sekretar Merilenda Džon Vobensmit je potvrdio da je delegacija na čijem je on čelu došla u velikom broju - tri državna sekretara, grupa eksperata i predstavnika kompanija iz Merilenda i drugih zemalja, kao i predstavnici neprofitnih organizacija.

Vobensmit je naveo da su imali susrete sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i potpredsednikom Vlade i ministrom za spoljne poslove Ivicom Dačićem sa kojima su imali zanimljivu diskusiju kako će Srbija i njeni gradovi rešavati pitanja iz oblasti zaštite životne sredine.

On je istakao da je važno da su premijerka i ministar poručili da će pružiti podršku svojim radom i da će moći da se uspostavi saradnja i dodao da je današnji razgovor sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem takođe bio delotvoran u tom smislu.

Vobensmit je naglasio da Merilend dosta radi na ranom obrazovanju dece o zaštiti životne sredine uvođenjem posebnih programa u školstvo, te ukazao da su voljni da to svoje iskustvo podele sa kolegama iz Srbije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je izrazio zadovoljstvo što je Novi Sad domaćin tako visokoj delegaciji koju predvodi državni sekretar Merilenda.

Prema njegovim rečima, političko-privrednoj delegaciji Merilenda prezentovani su projekti za koje su smatrali da će zainteresovati američku delegaciju i uspostaviti konkretnu saradnju između Srbije i Merilenda.

Akcenat je stavljen na pitanje regionalne deponije i centra prečistača otpadnih voda jer to su one teme koje su gosti pripremnog sastanka kandidovali kao teme koje ih interesuju, rekao je Vučević.

Delegacija Merilenda boraviće u zvaničnoj poseti Srbije do 20. oktobra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik