Studentska praksa prečica do zaposlenja

Bez autora
Oct 17 2017

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas u Novom Sadu da je mladim ljudima potrebno omogućiti da steknu praktične veštine kako bi bili spremni za tržište rada odmah po završetku studija. Šarčević je, otvarajući okrugli sto o Nacionalnom modelu studentske prakse, podsetio na to da novi zakon o visokom obrazovanju predviđa formiranje saveta poslodavaca na fakultetima koji bi trebalo da daju odgovor na pitanje koja su zanimanja potrebna privredi. Pomoćnik ministra za strateško planiranje je naglasila da bi pri formulisanju Nacionalnog modela studentske prakse trebalo da se ima u vidu to da su inovacije posredni član između sistema obrazovanja i sistema privrede, kao i da relacija obrazovanja prema studentskoj praksi određuje odnos studentske prakse prema inovacijama.

Studentska praksa prečica do zaposlenjaMinistar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas u Novom Sadu da je mladim ljudima potrebno omogućiti da steknu praktične veštine kako bi bili spremni za tržište rada odmah po završetku studija.

Šarčević je, otvarajući okrugli sto o Nacionalnom modelu studentske prakse, podsetio na to da novi zakon o visokom obrazovanju predviđa formiranje saveta poslodavaca na fakultetima koji bi trebalo da daju odgovor na pitanje koja su zanimanja potrebna privredi.

Pomoćnik ministra za strateško planiranje Gabrijela Grujić naglasila je da bi pri formulisanju Nacionalnog modela studentske prakse trebalo da se ima u vidu to da su inovacije posredni član između sistema obrazovanja i sistema privrede, kao i da relacija obrazovanja prema studentskoj praksi određuje odnos studentske prakse prema inovacijama.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević rekao je da rad na Nacionalnom modelu studentske prakse predstavlja promišljanje o budućnosti u cilju zapošljavanja mladih ljudi.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podsetio je na to da je do sada više od 150 studenata završilo praksu u gradskim preduzećima i administraciji, pri čemu su neki od njih po završetku prakse dobili i posao u tim preduzećima.

Prema njegovim rečima, da bi investitori došli najvažniji su kvalitetni ljudski resursi, koji raspolažu sa znanjem i veštinama koje prate savremeni tehnološki proces.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić naglasio je da je najveći izazov za sve visokoškolske ustanove iznalaženje prave mere između teorijskih znanja i praktičnih veština.

On je istakao spremnost Univerziteta da se menja u skladu da novim postulatima privrede, uz očuvanje potrebnih bazičnih znanja.

Direktor Sektora za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević ukazala je na istraživanje koje govori o tome da će 2025. godine najmanje šansi za zapošljavanje imati visokoobrazovani kadrovi, zbog čega je potrebno teorijska znanja osvežiti praktičnim veštinama.

Projekat ”Moj grad, moj izbor, moja karijera” zajednički realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Stalna konferencija gradova i opština i Privredna komora Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik