Zatvoren projekat za konkurentnost srpske privrede

Bez autora
Oct 17 2017

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra privrede u Vladi Republike Srbije Aleksandar Starčević izjavio je danas da je integrisanje srpske privrede u jedinstveno tržište Evropske unije jedan od strateških ciljeva naše zemlje.Starčević je, učestvujući na svečanosti povodom zatvaranja tvining projekta „Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenu usaglašenosti proizvoda u Republici Srbiji, podsetio na to da je tokom 25 meseci u sprovođenje projekta uloženo 900.000 evra iz IPA fondova i 100.000 evra iz budžeta Srbije.

Zatvoren projekat za konkurentnost srpske privredeVršilac dužnosti pomoćnika ministra privrede u Vladi Republike Srbije Aleksandar Starčević izjavio je danas da je integrisanje srpske privrede u jedinstveno tržište Evropske unije jedan od strateških ciljeva naše zemlje.

Starčević je, učestvujući na svečanosti povodom zatvaranja tvining projekta „Jačanje kapaciteta nacionalnog sistema za infrastrukturu kvaliteta i tela za ocenu usaglašenosti proizvoda u Republici Srbiji”, podsetio na to da je tokom 25 meseci u sprovođenje projekta uloženo 900.000 evra iz IPA fondova i 100.000 evra iz budžeta Srbije.

On je naglasio da je ovaj projekat doprineo unapređenju sistema koji omogućava srpskoj privredi da plasira kvalitetne i bezbedne proizvode kako na inostrano, tako i na domaće tržište.

Ambasador Češke u Srbiji Ivana Hlavsova ukazala je na to da je projekat pomogao da se Srbija još više približi standardima EU, prenevši da Češka izražava punu podršku opredeljenju Srbije da postane članica EU.

Šef Sektora za evropske integracije i ekonomske poslove Delegacije EU u Srbiji Radica Nusdorfer naglasila je da EU više od 15 godina u kontinuitetu podržava sektor infrastrukture kvaliteta u Srbiji i da je za to vreme bespovratno dotirano približno 15 miliona evra u opremi i tehničkoj pomoći.

Važno nam je da srpska privreda bude svesna svojih obaveza u oblasti bezbednosti proizvoda, tako da će naša projektna saradnja ubuduće biti usmerena ka malim i srednjim preduzećima, potrošačima i institucijama u lancu infrastrukture kvaliteta, podvukla je ona.

Projekat koji je danas zatvoren, a zajednički su ga sproveli konzorcijum iz Češke i Ministarstvo privrede, unapredio je tehničko zakonodavstvo i pomogao usklađivanje sa evropskim propisima u oblasti metrologije, prethodno upakovanih proizvoda, aerosola, igračaka, ATEX-a i liftova.

Takođe, projekat je bio usmeren na uklanjanje nepotrebnih prepreka trgovini u svetlu pregovora sa EU kako bi se olakšala trgovina robom između EU i Srbije i ojačale nacionalne institucije infrastrukture kvaliteta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik