Povjerenstvo slovenskog parlamenta istražuje navodno pranje novca iz Irana preko NLB-a

Bez autora
Oct 18 2017

Povjerenstvo slovenskog parlamenta istraživalo je u ponedjeljak sumnje da se je preko najveće slovenske banke Nove ljubljanske banke "opralo" milijardu dolara novca iz Irana, dok je ta zemlja bila pod sankcijama međunarodne zajednice. Transakcije iz iranske banke na Novu ljubljansku banku svakako je trebalo provjeriti i bio bi znak za "crveni alarm" ako bi se pokazalo da su sredstva išla za kupovanje opreme zabranjene za Iran prema rezoluciji UN-a, kazao je povjerenstvu u ponedjeljak Miroslav Gregorič, stručnjak za nuklearnu energiju koji je niz godina radio u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju u Beču.

Povjerenstvo slovenskog parlamenta istražuje navodno pranje novca iz Irana preko NLB-aPovjerenstvo slovenskog parlamenta istraživalo je u ponedjeljak sumnje da se je preko najveće slovenske banke Nove ljubljanske banke "opralo" milijardu dolara novca iz Irana, dok je ta zemlja bila pod sankcijama međunarodne zajednice.

Transakcije iz iranske banke na Novu ljubljansku banku (NLB) svakako je trebalo provjeriti i bio bi znak za "crveni alarm" ako bi se pokazalo da su sredstva išla za kupovanje opreme zabranjene za Iran prema rezoluciji UN-a, kazao je povjerenstvu u ponedjeljak Miroslav Gregorič, stručnjak za nuklearnu energiju koji je niz godina radio u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju u Beču.

S druge strane, dodao je, to ne znači da je svaki transfer novca iz Irana u vrijeme o kojemu se radi bio automatski kazneno djelo, kazao je Gregorič.

Povjerenstvo koje se bavi malverzacijama i kriminalom u bankama vodi oporba, a riječ je o temi koja će biti među glavnima pred parlamentarne izbore koji se održavaju sljedeće godine.

Predsjednik povjerenstva Anže Logar iz Slovenske demokratske stranke (SDS) više je puta izjavio da su aferu s pranjem iranskog novca u NLB-a pokušale zataškati zadnje dvije vlade iako se radilo o vrlo sumnjivim transakcijama kojima je državljanin Irana i Velike Britanije prebacivao novac iz jedne iranske banke na tisuće računa malih korisnika na Zapadu.

Oporba traži da odgovorni za navodno pranje iranskog novca kazneno odgovaraju, ali da se utvrdi i politička odgovornost za one koji su slučaj pokušavali prikriti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik