Britanski portal "Culture Trip" preporučuje da posjetite Sarajevo

Bez autora
Oct 18 2017

Da je Bosna i Hercegovina postala prepoznatljiva kao turistička destinacija za goste iz cijelog svijeta dokazuju podaci Agencije za statistiku BiH prema kojima broja turista raste iz godine u godinu. Međutim da BiH nije samo mjesto koje je u svijetu poznato po predivnoj prirodi pokazuje tekst objavljen na britanskom portalu „Culture Trip“ pod nazivom „Top 10 historijskih lokacija u Sarajevu“. Naime, autor ovog teksta navodi da je „Sarajevo fascinantno mjesto puno historije“. To je grad u kojem je počeo Prvi svjetski rat, grad koji je preživio najdužu opsadu u modernoj historiji. Radi se o državi koja je bila 400 godina pod osmanskom vlašću i pola stoljeća pod austrijskom, navodi autor. Također, u tekstu se navodi i 10 historijski značajnih lokacija koje vrijedi posjetiti u glavnom gradu BiH.

Britanski portal "Culture Trip" preporučuje da posjetite SarajevoDa je Bosna i Hercegovina postala prepoznatljiva kao turistička destinacija za goste iz cijelog svijeta dokazuju podaci Agencije za statistiku BiH prema kojima broja turista raste iz godine u godinu.

Međutim da BiH nije samo mjesto koje je u svijetu poznato po predivnoj prirodi pokazuje tekst objavljen na britanskom portalu „Culture Trip“ pod nazivom „Top 10 historijskih lokacija u Sarajevu“. Naime, autor ovog teksta navodi da je „Sarajevo fascinantno mjesto puno historije“.

- To je grad u kojem je počeo Prvi svjetski rat, grad koji je preživio najdužu opsadu u modernoj historiji. Radi se o državi koja je bila 400 godina pod osmanskom vlašću i pola stoljeća pod austrijskom – navodi autor.

Također, u tekstu se navodi i 10 historijski značajnih lokacija koje vrijedi posjetiti u glavnom gradu BiH. Među lokalitetima koje ovaj britanski portal savjetuje posjetiti na prvom mjestu je i svjetski poznata Baščaršija, također tu je i Gazi Husrev-begova džamija, te Sebilj.

Neizostavna je i Latinska ćuprija, kao i Stara pravoslavna crkva, a autor primijećuje i raznolikost kultura i religija na malom prostoru i savjetuje posjetiti i Aškenašku sinagogu. Na listi je i Morića han, kao i Sahat kula, nije autor zaboravio ni na Žutu tabiju na brdima pored Sarajeva.

Između ostalog autor teksta dao je i značaj modernoj historiji Sarajeva uvrstivši i „Aleju snajpera“.

- Iako „Aleja snajpera“ historijski i ne zaslužuju da bude na ovoj listi, ipak zaslužuje posebnu pažnju. Naime tokom opsade Sarajeva, srpski snajperi skrivali su se na jevrejskom groblju na obroncima planine Trebević, pucajući na muškarce, žene i djecu – ističe autor teksta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik