Na Bjelašnici će se od ove sezone skijati pet mjeseci

Bez autora
Oct 18 2017

Na Bjelašnici će se od ove godine skijati pet mjeseci, istakao je Midhat Hubijar, direktor firme ZOI 84 koja upravlja Olimpijskim centrom Bjelašnica-Igman. Prema svemu sudeći, sezonu ćemo otvoriti krajem novembra, početkom decembra i zahvaljujući svemu što smo uradili i što radimo, na Bjelašnici će se skijati u odličnim uslovima do kraja aprila, rekao je Hubijar. Osim šestosjeda do međustanice i četverosjeda do vrha naše najviše olimpijske planine od ove sezone u funkciji će biti i vještačko osnježavanje centralne spust staze i kolijevke. Imat ćemo modernu akumulaciju sa 40.000 metara kubnih vode koju će crpiti 37 topova za umjetni snijeg. Sasvim dovoljno da pokrijemo sezonu, vjerujemo, najmanje pet mjeseci. Po prvi put skijaška sezona neće zavisiti od snježnih padavina, dodao je.

Na Bjelašnici će se od ove sezone skijati pet mjeseciNa Bjelašnici će se od ove godine skijati pet mjeseci, istakao je za Anadolu Agency (AA) Midhat Hubijar, direktor firme ZOI 84 koja upravlja Olimpijskim centrom Bjelašnica-Igman.

”Prema svemu sudeći, sezonu ćemo otvoriti krajem novembra, početkom decembra i zahvaljujući svemu što smo uradili i što radimo, na Bjelašnici će se skijati u odličnim uslovima do kraja aprila”, rekao je Hubijar, dodavši:

”Osim šestosjeda do međustanice i četverosjeda do vrha naše najviše olimpijske planine od ove sezone u funkciji će biti i vještačko osnježavanje centralne spust staze i kolijevke. Imat ćemo modernu akumulaciju sa 40.000 metara kubnih vode koju će crpiti 37 topova za umjetni snijeg. Sasvim dovoljno da pokrijemo sezonu, vjerujemo, najmanje pet mjeseci. Po prvi put skijaška sezona neće zavisiti od snježnih padavina. Da bi topovi bili aktivirani, odnosno mogli proizvoditi umjetni snijeg potrebna nam je samo temperatura od minus jedan stepen Celzijusa i niža, te će skijaši moći uživati, shodno klimi na Bjelašnici, od kraja novembra do kraja aprila”.

Nova staza i ratraci

Uprava ZOI 84 radi i na vještačkom osnježavanju staze 5A za snowboard i taj projekt bi trebao biti završen do svečanog otvaranja sezone na Bjelašnici, predviđenog za otprilike 45 dana.

”I na toj stazi postavljamo hidrante i moguće će biti proizvoditi vještački snijeg”, kazao je Hubijar. I staze će biti daleko uređenije nego li u prethodnih 20 godina.

”Uskoro ćemo kupiti i dva moderna ratraka za što imamo odobrena sredstva, tako da će staze biti veoma dobro pripremane”, naglasio je Hubijar.

Cijeli projekt rekonstrukcije i modernizacije skijališta na olimpijskoj Bjelašnici košta 16 miliona maraka. Finansira ga Vlada Kantona Sarajevo.

”Do početka sezone imat ćemo i novu stazu koja će direktno spajati heliodrom i kolijevku. Radimo i na uređenju, tj. proširenju staze kolijevka”, rekao je Hubijar, te otkrio planove nastavka radova za sezonu 2018./19. godine:

”Planiramo uraditi i stazu Crni vrh. Napravit ćemo i stazu za sanjkanje od vrha Bjelašnice do Velikog polja na Igmanu, što će biti atrakcija poput onih u mondenskim zapadnoevropskim skijalištima”.

Dug firme ZOI 84 u 2014. godini iznosio je 16 miliona maraka, ali je nova uprava preduzeća u protekle tri godine uspjela sanirati za 4,7 miliona. Urađeno je to zahvaljujući nekolicini dobrih poslovnih poteza. Neki od njih bili su neophodni, no teški i bolni poput otpuštanja prekobrojne radne snage.

Smanjen dug firme za 4,7 miliona maraka

U firmi ZOI 84 danas radi optimalnih 98 ljudi, koji redovno primaju platu i uplaćuju im se doprinosi, ističe Hubijar, koji je ”po dolasku u kompaniju zatekao čak 224 radnika kojima je dugovano 14 plata”.

”Danas 98 osoba uposlenih u ZOI 84 sasvim je dovoljno za normalno funkcionisanje, predan rad i samofinansiranje firme. Očekujemo i nikada bolju skijašku sezonu na Bjelašnici. Uradili smo i mnogo dobrih stvari, sadržaja u Olimpijskoj dvorani 'Juan Antonio Samaranch – Zetra', pa sam uvjeren da je sada firma spašena i postavljena na zdrave temelje, da će godinama jačati, pozitivno poslovati, pa i širiti kapacitete. U konačnici cilj nam je u narednom periodu otvoriti i nova radna mjesta, ali samo kada se za njih stvore istinske pretpostavke, za ljude koji će na radna mjesta u ZOI 84 biti primani zakonski, isključivo putem konkursa”, poručio je Hubijar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik