Općini Stari Grad odobreno 13 miliona KM kredita iz Saudijskog fonda

Bez autora
Oct 18 2017

Općini Stari Grad Sarajevo odobren je kredit Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 30 miliona saudijskih riala, što iznosi oko 13,4 miliona KM, za realizaciju četiri velika projekta. Radi se o izgradnji sportske sale, podzemne garaže, rekonstrukciji Doma zdravlja Stari Grad i “utopljavanja” zgrade Općine Stari Grad. U toku petogodišnjeg grace perioda Općina će Saudijskom fondu za razvoj vraćati samo dva posto tzv. “obrade” kredita. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić istakao je da će izgradnja sportske sale i rekonstrukcija Doma zdravlja biti realizovani kreditnim zaduženjem Općine Stari Grad, iako ona nema nadležnosti nad njima, nego bi ulaganja trebali vršiti viši nivoi vlasti.

Općini Stari Grad odobreno 13 miliona KM kredita iz Saudijskog fondaOpćini Stari Grad Sarajevo odobren je kredit Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 30 miliona saudijskih riala , što iznosi oko 13,4 miliona KM, za realizaciju četiri velika projekta.

Radi se o izgradnji sportske sale, podzemne garaže, rekonstrukciji Doma zdravlja Stari Grad i “utopljavanja” zgrade Općine Stari Grad. U toku petogodišnjeg grace perioda Općina će Saudijskom fondu za razvoj vraćati samo dva posto tzv. “obrade” kredita.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić istakao je da će izgradnja sportske sale i rekonstrukcija Doma zdravlja biti realizovani kreditnim zaduženjem Općine Stari Grad, iako ona nema nadležnosti nad njima, nego bi ulaganja trebali vršiti viši nivoi vlasti.

- Konačno smo našli rješenje za izgradnju podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića i ona će se finansirati 100 posto sredstvima kredita. Zbog ovog projekta smo nažalost izgubili pune dvije godine, odnosno zbog obaranja tendera što je trajalo tokom čitave prošle godine i dogovora oko javno-privatnog partnerstva što traje čitavu ovu godinu, naglasio je Hadžibajrić.

Pojasnio je da sada neće biti nikakvog javno-privatnog partnerstva, te da će garaža biti u potpunosti uknjižena na Općinu Stari Grad, kojoj će pripadati sav prihod od njenog korištenja.

Izbor izvođača radova morat će potvrditi samo Saudijski fond za razvoj prema svojim procedurama, tako da ne bi trebalo biti smetnji od drugih federalnih ili državnih institucija. U najboljem slučaju, izgradnja garaže, ali i drugih projekata počet će na proljeće naredne godine, i to istovremeno.

Mi procjenjujemo da će garaža ostvarivati dobit oko 60.000 KM mjesečno, dok će rata ovog kredita iznositi oko 53 - 54.000 KM. To znači da ćemo prihodom od garaže isplaćivati sva četiri projekta, pojasnio je Hadžibajrić, te dodao da bi i bez tog prihoda Općina mogla podnijeti kreditno zaduženje.Aida Omersoftić, direktorica Osnovne škole "Edhem Mulabdić" istakla je kako je izgradnja sportske sale kruna podrške načelnika Hadžibajrića.

- Našu školu pohađaju učenici sa pet općinskih područja, od padina Trebevića, pa sve do Baščaršije. Značaj izgradnje nove sportske sale za njih je ogroman. Imamo fiskulturnu salu koja je u jako lošem stanju i potpuno je neadekvatna, kazala je Omersoftić, dodavši da će nova sala poboljšati uslove odgojno-obrazovnog procesa.Direktor JU Dom zdravlja KS-a Fuad Husić podsjetio je da rekonstrukcija Doma zdravlja Stari Grad nije rađena godinama.

- Brinuti se o zdravlju stanovništva podrazumijeva brinuti se o onom osnovnom, a to su građani. Indikator normalnog razvoja jedne sredine kao što je lokalna zajednica jeste zdravstveni sistem, poručio je Husić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik