Robna razmena s Belgijom premašila pola milijarde evra

Bez autora
Oct 18 2017

Belgija je značajan ekonomski partner sa kojim Srbija godišnje ostvaruje 560 miliona evra robne razmene, ali mogućnosti nisu u potpunosti iskorištene, istaknuto je na seminaru u Privrednoj komori Srbije. Prostor za povećanje robne razmene postoji, rekao je direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS dodajući da je taj prostor najizrazitiji u izvozu zamrznutog voća, jer je Belgija najveća i najsnažnija berza zamrznutog voća u Evropi. Kako je istakao, preko 20 odsto kompanija u Srbiji koje su u vlasništvu ili suvlasništvu belgijskih fizičkih ili pravnih lica bave se konsaltingom, a upravo su oblasti savetovanja, lobiranja, posredovanja naše kompanije prepoznale kao veoma značajne.

Robna razmena s Belgijom premašila pola milijarde evraBelgija je značajan ekonomski partner sa kojim Srbija godišnje ostvaruje 560 miliona evra robne razmene, ali mogućnosti nisu u potpunosti iskorištene, istaknuto je na seminaru u Privrednoj komori Srbije. 

„Prostor za povećanje robne razmene postoji”, rekao je Nenad Ðurđević, direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS dodajući da je taj prostor najizrazitiji u izvozu zamrznutog voća, jer je Belgija najveća i najsnažnija berza zamrznutog voća u Evropi.

Kako je istakao, preko 20 odsto kompanija u Srbiji koje su u vlasništvu ili suvlasništvu belgijskih fizičkih ili pravnih lica bave se konsaltingom, a upravo su oblasti savetovanja, lobiranja, posredovanja naše kompanije prepoznale kao veoma značajne.

Podsetio je na otvaranje vetroparka kod Alibunara, investiciju belgijske firme ističući da je energetska efikasnost još jedna oblast na kojoj može intenzivnije da se sarađuje.

Ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji Leo Daes poručio je da je cilj seminara „Region grada Brisela – mogućnosti za unapređenje poslovanja MSP“ približavanje srpske i belgijske privrede, kao i pružanje podrške kompanijama u Srbiji da kroz savete i primere dobre prakse, unaprede konkurentnost i uspešno se pozicioniraju na tržištu EU.

“Seminar je namenjen privrednicima malih i srednjih preduzeća u Srbiji da iskoriste mogućnosti evropskih fondova kroz bolju izradu projekata, koja je jako važna”, ukazao je ambasador.

Učesnici seminara, koji je organizovala PKS u saradnji sa Trgovinskim odeljenjem Ambasade Belgije u Srbiji,  bili su u prilici da se upoznaju sa primerima dobre prakse i iskustvima prilikom pripreme i implementacije projekata, kao i sa značajem dobre pripreme za učešće u EU programima i fondovima koji su na raspolaganju malim i srednjim preduzećima.

U drugom delu seminara organizovani su poslovni susreti sa predstavnicima kompanija iz Brisela.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik