Galenika: Tender za jednog kupca?

Bez autora
Oct 18 2017

Brazilska farmaceutska kompanija EMS koja je i prošle godine bila u igri, ali je zbog "nepravilnosti u finansijskom delu" ispala iz nje, najozbiljniji je kandidat za budućeg vlasnika Galenike. Iz Ministarstva privrede nije odgovoreno zbog čega tenderska komisija još nije otvorila finansijske ponude, a nezvanično se saznaje da početkom ovog meseca jedine dve ponude stigle su od švajcarskog Amikusa i jedne brazilske kompanije, najverovatnije EMS, koja stoji iza ponude luksemburške kompanije Aelius. Uslov za učešće na tenderu bio je da zainteresovani investitor posluje u farmaceutskoj industriji i da je u poslednjoj poslovnoj godini imao prihod od proizvodnje u sopstvenoj fabrici veći od 300 miliona dolara. Tim uslovom sve domaće kompanije su izbačene iz trke. Uslov da na tenderu mogu da učestvuju sve kompanije koje imaju promet veći od 500 miliona dolara izbačen je naknadno čime su ispale iz igre sve ostale nefarmaceutske kompanije, što trenutno u igri ostavlja jednog ponuđača - brazilsku kompaniju, odnosno kompaniju Aelius iz Luksemburga, iza koje jednim delom stoji EMS.

Galenika: Tender za jednog kupca?Brazilska farmaceutska kompanija EMS koja je i prošle godine bila u igri, ali je zbog "nepravilnosti u finansijskom delu" ispala iz nje, najozbiljniji je kandidat za budućeg vlasnika Galenike.

Iz Ministarstva privrede Danasu nije odgovoreno zbog čega tenderska komisija još nije otvorila finansijske ponude, a kako smo nezvanično saznali početkom ovog meseca jedine dve ponude stigle su od švajcarskog Amikusa i jedne brazilske kompanije, najverovatnije EMS, koja stoji iza ponude luksemburške kompanije Aelius.

Uslov za učešće na tenderu bio je da zainteresovani investitor posluje u farmaceutskoj industriji i da je u poslednjoj poslovnoj godini imao prihod od proizvodnje u sopstvenoj fabrici veći od 300 miliona dolara. Tim uslovom sve domaće kompanije su izbačene iz trke.

Uslov da na tenderu mogu da učestvuju sve kompanije koje imaju promet veći od 500 miliona dolara izbačen je naknadno čime su ispale iz igre sve ostale nefarmaceutske kompanije, što trenutno u igri ostavlja jednog ponuđača - brazilsku kompaniju, odnosno kompaniju Aelius iz Luksemburga, iza koje jednim delom stoji EMS.

Naime, firma Aelius registrovana je u Luksemburgu neposredno po raspisivanju javnog poziva, 26. septembra ove godine, istog dana kada i firma koja ju je osnovala - Glob farm. U vlasničkoj strukturi Glob farma 75 odsto udela ima Gronin farma iz Brazila, dok je manjinski akcionar italijanski Montesearch, čiji je vlasnik brazilski EMS. Ukoliko bi ova luksemburška kompanija kupila Galeniku, vlasnik bi u stvari bila kompanija Gronin, koja je firmi EMS poslužila da ispuni tenderske uslove.

Konsultant malih akcionara Branko Pavlović za Danas kaže da se ne može očekivati da će za Galeniku bilo koja ozbiljna firma da bude zainteresovana.

- Galenika je imala nekoliko neuspešnih privatizacija i zato ne možete da očekujete da će sada da se javi neki ozbiljan kupac. To znači da nekom bordu neke ozbiljne kompanije vi treba da predložite da odvoji minut vremena za neku farmaceutsku kuću koju do sada niko nije hteo da kupi - ističe Pavlović.On napominje kako je farmaceutska industrija specifična i kako bi sve što ima za prodaju, ako valja, "trebalo da plane".

- U ovom slučaju osuđeni ste na nekoga ko nije značajan jer vi kao neko koga niko nije hteo, ne možete da budete predmet zanimanja ozbiljne kompanije - napominje naš sagovornik.

Na pitanje da li mu se čini da su ovim uslovima sve domaće kompanije ostale bez šanse da učestvuju u tenderu, Branko Pavlović kaže da mi nemamo kompanije koje bi mogle da kupe Galeniku.

- Koje domaće kompanije mi imamo? U farmaceutskoj industriji ih nemamo. Ko još u Srbiji, osim Miškovića, ima novca da kupi takvu jednu fabriku - ističe Branko Pavlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik