U Sloveniji trgovine nedjeljom neće raditi

Bez autora
Oct 19 2017

Amandman na slovenski Zakon o trgovini, koji predviđa zatvaranje trgovina nedjeljom i blagdanima, mogao bi stupiti na snagu najvjerojatnije u veljači sljedeće godine, kaže zastupnik Andrej Čuš. Uz pomoć koalicijskih zastupnika, neovisni zastupnik Čuš postigao je da će se u Skupštini razgovarati o mogućem zatvaranju trgovina nedjeljom i blagdanima jer je prikupio 25 potpisa potrebnih za opću raspravu u parlamentu. Prije stupanja na snagu, zakon mora proći parlamentarni Odbor za gospodarstvo, a izmjene zakona mogu biti usvojene na plenarnoj sjednici Skupštine u prosincu, ocjenjuje Čuš.Bude li sve prema planovima, izmjene zakona stupile bi na snagu u veljači sljedeće godine. Predsjednica Odbora za gospodarstvo Andrej Potočnik iz SMC-a, tvrdi da najveća koalicijska stranka također podupire izmjenu zakona.

U Sloveniji trgovine nedjeljom neće raditiAmandman na slovenski Zakon o trgovini, koji predviđa zatvaranje trgovina nedjeljom i blagdanima, mogao bi stupiti na snagu najvjerojatnije u veljači sljedeće godine, kaže zastupnik Andrej Čuš, javlja Dnevnik.

Odluka na referendumu

Uz pomoć koalicijskih zastupnika, neovisni zastupnik Čuš postigao je da će se u Skupštini razgovarati o mogućem zatvaranju trgovina nedjeljom i blagdanima jer je prikupio 25 potpisa potrebnih za opću raspravu u parlamentu.

“Prije stupanja na snagu, zakon mora proći parlamentarni Odbor za gospodarstvo, a izmjene zakona mogu biti usvojene na plenarnoj sjednici Skupštine u prosincu”, ocjenjuje Čuš.

Bude li sve prema planovima, izmjene zakona stupile bi na snagu u veljači sljedeće godine.

“Predsjednica Odbora za gospodarstvo Andrej Potočnik iz SMC-a, tvrdi da najveća koalicijska stranka također podupire izmjenu zakona. Istodobno postoji i socijalni dijalog između poslodavaca i sindikata u trgovinskoj djelatnosti, što znači da će njihova volja biti uzeta u obzir prilikom usvajanja izmjena i dopuna Zakona o trgovini. To će dovesti do konsenzusa, budući da se volje naroda iražena na referendumu 2003. mora poštovati“, objašnjava Čuš.

Na referendumu 2003. godine većina je glasača odlučila da trgovine u Sloveniji ne trebaju raditi nedeljom i blagdanima. Referendum su tada tražili sindikati zaposlenih u trgovinama.

Trgovci su se nakon referenduma žalili Ustavnom sudu, te je tražen kompromis jer su trgovine bile nedeljom zatvorene samo kratko vrijeme neposredno nakon referenduma. Kasnije je donijeta odluka o veličini trgovina koje smiju biti otvorene, i to samo one s prehrambenom i nužnom robom, zbog čega su se u velikim trgovačkim centrima otvarale samo samoposluge, dok su ostale trgovine bile zatvorene.

Manji prihodi i troškovi rada

Zastupnik Čuš je zahvalio ministru gospodarstva Zdravku Počivalšeku koji navodno podržava zatvaranje trgovina nedjeljom i blagdanima.

“Znam da su trgovci vrlo nejedinstveni u vezi s prijedlogom novog zakona. Posebno su uznemireni Petrolovim isključenjem iz zabrane, odnosno svim trgovinama na benzinskim postajama uz autoceste i brze ceste“, objasnio je Čuš.

Ekonomist Jože P. Damijan također podržava promjenu radnog vremena trgovina, međutim, protivi se Upravni odbor Trgovinske komore Slovenije (TZS).

Prema njihovom mišljenju, promjene zadiru u barem tri prava zajamčena Ustavom, slobodnu gospodarsku inicijativu, načelo poštene i slobodne konkurencije, te načelo jednakosti pred zakonom.

Prema riječima Ladija Rožiča, glavnog tajnika Sindikata radnika u trgovini Slovenije, dodatak za nedjelju i blagdane kojeg dobiju radnici u trgovini iznosi oko 25 eura po danu.

“Trgovac prima bruto mjesečnu plaću od 609 eura, što je 3,50 eura bruto po satu. Za usporedbu, studenti dobivaju 4,50 eura bruto po satu.

Prosječna plaća prodavača u maloprodaji minimalna je plaća plus dodatak, što znači da radnik prima nešto više od 610 eura neto mjesečno. Radnici će biti sretni ako dobiju bruto oko 100 eura dnevno za nedjeljni rad”, kaže Rožič.

Trenutačno su u slovenskoj maloprodaji zaposlene 15.323 osobe, a 82.968 u trgovini.

“Prošle godine trgovci su imali oko 780 milijuna eura neto dobiti, tako da je u redu da i zaposlenici imaju pristojne plaće”, kazao je Rožič.

Na pitanje o predloženim promjenama radnog vremena trgovina iz Mercatora su odgovorili da bi se u slučaju zatvaranja trgovina nedjeljom, s obzirom na impulzivnu kupovinu, njihovi prihodi smanjili, ali će također smanjiti troškove rada.

U Lidlu smatraju da je nedjelja zanimljiv dan za kupce, budući da mnogi od njih tada kupuju više.

Dodali su da redovito plaćaju zaposlenike za nedjelje i blagdane i da će se prilagoditi, ako se zakon promijeni. Jednako će, navodi ljubljanski list, uraditi Spar i Hofer.   

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik