SAD optužile Rio Tinto za prikrivanje gubitaka

Bez autora
Oct 19 2017

Britansko-australijski rudarski gigant Rio Tinto i dva bivša čelnika kompanije optuženi su u SAD za prevaru zbog skrivanja gubitaka kroz "naduvavanje" vrednosti afričke imovine kompanije.Rio Tinto je 2011. godine kupio aktive u Mozambiku za 3,7 milijardi dolara da bi ih nekoliko godina kasnije prodao za 50 miliona dolara. Američke vlasti optužuju kompaniju i njenog bivšeg izvršnog direktora Tomasa Albanezea i bivšeg finansijskog direktora Gaja Eliota za nepoštovanje računovodstvenih standarda i kriterijuma kompanije o tačnoj proceni i knjiženju vrednosti imovine.

SAD optužile Rio Tinto za prikrivanje gubitakaBritansko-australijski rudarski gigant Rio Tinto i dva bivša čelnika kompanije optuženi su u SAD za prevaru zbog skrivanja gubitaka kroz "naduvavanje" vrednosti afričke imovine kompanije, javlja Bi-Bi-Si.

Rio Tinto je 2011. godine kupio aktive u Mozambiku za 3,7 milijardi dolara da bi ih nekoliko godina kasnije prodao za 50 miliona dolara.

Američke vlasti optužuju kompaniju i njenog bivšeg izvršnog direktora Tomasa Albanezea i bivšeg finansijskog direktora Gaja Eliota za nepoštovanje računovodstvenih standarda i kriterijuma kompanije o tačnoj proceni i knjiženju vrednosti imovine.

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) utvrdila je da su u Rio Tintu, ubrzo nakon završetka kupovine, shvatili da će tim projektima proizvoditi manje uglja slabijeg kvaliteta nego što su očekivali.

"Čelnici Rio Tinta navodno su prekršili obavezu o dostavljanju propisanih informacija i statut kompanije, skrivajući od odbora, revizora i investitora ključnu činjenicu da je transakcija od više milijardi dolara zapravo neuspeh", navodi se u saopštenju SEC-a .

Zahvaljujući obmanjujućim tvrdnjama britansko-australijska kompanija pribavila je od američkih ulagača 5,5 milijardi dolara, navodi SEC.

Iz rudarske kompanije su saopštili da će se "žestoko braniti" od takvih optužbi, kao i da su, u odvojenom slučaju, postigli nagodbu sa britanskim regulatorima, prema kojoj će Rio Tinto platiti 27,35 miliona funti (36 miliona dolara) zbog kršenja propisa o dostavljanju traženih informacija o kupovini imovine u Africi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik