Švedska daje 2,9 miliona KM za Zeleni ekonomski razvoj BiH

Bez autora
Oct 19 2017

Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini organizovao je ceremoniju na kojoj su predstavljene nove aktivnosti koje će finansirati Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.Ceremonija je organizovana u sklopu projekta Zeleni ekonomski razvoj, koji podržavaju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima i drugim partnerima.

Švedska daje 2,9 miliona KM za Zeleni ekonomski razvoj BiHRazvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini organizovao je ceremoniju na kojoj su predstavljene nove aktivnosti koje će finansirati Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Ceremonija je organizovana u sklopu projekta Zeleni ekonomski razvoj, koji podržavaju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima i drugim partnerima.

- Od 2013. godine radimo na razvojnim projektima u BiH u oblasti zaštite okoliša i do sada smo ostvarili značajne rezultate. Naime, ulagali smo u brojne vrtiće, škole, te u zdravstvene ustanove koje smo učinili energetski efikasinijim, istakla je Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Potpisan je i sporazum o dodatnom finansiranju projekta Zeleni ekonomski razvoj od Vlade Švedske u iznosu od 2,9 miliona KM, te sporazum o sufinansiranju sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a u iznosu od 500.000 KM, a obilježena je i saradnja sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Početak aktivnosti na institucionalizaciji energetskog menadžemneta u javnim objektima na državnom niovu ozvaničen je potpisivanjem memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vansjke trgovine i ekonomskih odnosa BiH i UNDP-a, te je predstavljena tipologija javnih zgrada u BiH.

- Uvjeren sam da ćemo ovaj projekt pametno iskoristiti i da će on koristiti građanima BiH i da će doprinijeti ostvarenju nekih zajedničkih ciljeva. Mi smo tek na početku rada na boljoj energetskoj efikasnosti zemlje i da bismo bili još bolji u tome potrebna je dobra saradnja, a ovaj memorandum će doprinijeti toj boljoj saradnji, poručio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik