Neizvjesno da li će i kada Pošta Slovenije raspisati najavljeni javni poziv u BiH

Bez autora
Oct 19 2017

"Pošta Slovenije" još nije raspisala poziv za angažovanje radnika iz BiH i iz ovog preduzeća su najavili da će taj potez povući tek kada iscrpe sve mogućnosti za popunu radnih mjesta radnicima iz Slovenije i Srbije. Ranije je najavljeno da će "Pošta Slovenije" krenuti sa zapošljavanjem kadra iz BiH. Toj vijesti obradovali su se mnogi nezaposleni koji su vidjeli šansu u pronalasku zaposlenja u Sloveniji. U slovenačkom preduzeću nisu, međutim, optimistični da će se to uskoro dogoditi. Uz davanje prednosti slovenačkim državljanima, na BiH se negativno odrazio i javni poziv za popunu radnih mjesta u "Pošti Slovenije" koji je na njihov zahtjev u avgustu raspisala Nacionalna služba za zapošljavanje u Srbiji.

Neizvjesno da li će i kada Pošta Slovenije raspisati najavljeni javni poziv u BiH"Pošta Slovenije" još nije raspisala poziv za angažovanje radnika iz BiH i iz ovog preduzeća su najavili da će taj potez povući tek kada iscrpe sve mogućnosti za popunu radnih mjesta radnicima iz Slovenije i Srbije.

Ranije je najavljeno da će "Pošta Slovenije" krenuti sa zapošljavanjem kadra iz BiH. Toj vijesti obradovali su se mnogi nezaposleni koji su vidjeli šansu u pronalasku zaposlenja u Sloveniji.

U slovenačkom preduzeću nisu, međutim, optimistični da će se to uskoro dogoditi. Uz davanje prednosti slovenačkim državljanima, na BiH se negativno odrazio i javni poziv za popunu radnih mjesta u "Pošti Slovenije" koji je na njihov zahtjev u avgustu raspisala Nacionalna služba za zapošljavanje u Srbiji.

- "Pošta Slovenije" susreće se sa nedostatkom određenih profila radnika. Borimo se sa nedostatkom kadra u oblasti isporuke, odnosno pomoćnih radnika, dispečera, vozača i pisara. Uprkos aktivnostima na obezbjeđenju odgovarajućeg broja radnika, suočeni smo i sa velikim fluktuacijama radne snage. Zbog toga smo tražili pomoć od zavoda za zapošljavanje u Srbiji i BiH. Na javni poziv u Srbiji stigao je veliki broj prijava i u toku je njihova obrada. Zaposlili smo i dvoje državljana BiH, ali javni poziv u toj zemlji još nismo objavili - kazali su "Glasu Srpske" u "Pošti Slovenije".

Naglašavaju da Slovenci imaju prednost u zapošljavanju u njihovom preduzeću.

- Tek kada iscrpimo sve te mogućnosti i ako ne dosegnemo odgovarajući broj zaposlenih u oblasti isporuke, biće potrebno angažovati kadar i iz BiH - naveli su u upravi "Pošte Slovenije".

U Agenciji za zapošljavanje BiH ističu da su ih nedavno posjetili predstavnici "Pošte Slovenije".

- BiH sa Slovenijom ima potpisan sporazum o zapošljavanju. Predstavnici "Pošte Slovenije" obavijestili su nas da im nedostaje kadra. Mi smo ih obavijestili da u skladu sa potpisanim sporazumom mogu da nam proslijede javni poziv za zapošljavanje, koji ćemo objaviti na našem i sajtovima entitetskih zavoda za zapošljavanje. Javni poziv nam još nije stigao, niti znamo kada će stići - kazao je portparol Agencije za zapošljavanje BiH Boris Pupić.

Poznavanje jezika

U "Pošti Slovenije" ističu da će strani državljani koje zaposle biti angažovani na pozicijama gdje nije potrebna komunikacija sa klijentima.

- Stranci će biti uključeni i u besplatan program za učenje slovenačkog jezika. Na pozicije vozača i pisara zaposlićemo samo kandidate koji imaju znanje slovenačkog - naveli su u "Pošti Slovenije".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik