Početak druge faze programa prekvalifikacije za IT

Bez autora
Oct 19 2017

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će, nakon završetka pilot-faze prekvalifikacije za IT, koju je pohađalo 100 polaznika, početi druga faza ovog programa, i to za 900 polaznika, istakavši da su digitalizacija i podrška IT sektoru među ključnim prioritetima Vlade.Brnabić je, na skupu povodom završetka pilot-programa prekvalifikacija za IT, rekla da je pilot-faza potvrdila potrebu tržišta za IT kadrovima, zbog čega je odlučeno da se nastavi program prekvalifikacije za još 900 polaznika. Na taj način ćemo ispuniti obećanje da će ove godine u program prekvalifikacija biti uključeno ukupno 1.000 ljudi, naglasila je predsednica Vlade.

Početak druge faze programa prekvalifikacije za ITPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će, nakon završetka pilot-faze prekvalifikacije za IT, koju je pohađalo 100 polaznika, početi druga faza ovog programa, i to za 900 polaznika, istakavši da su digitalizacija i podrška IT sektoru među ključnim prioritetima Vlade.

Brnabić je, na skupu povodom završetka pilot-programa prekvalifikacija za IT, rekla da je pilot-faza potvrdila potrebu tržišta za IT kadrovima, zbog čega je odlučeno da se nastavi program prekvalifikacije za još 900 polaznika.

Na taj način ćemo ispuniti obećanje da će ove godine u program prekvalifikacija biti uključeno ukupno 1.000 ljudi, naglasila je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, projekat prekvalifikacije za IT jedan je od koraka koje Vlada Srbije preduzima u cilju podsticanja IT sektora, kao jednog od najznačajnijih sektora u Srbiji danas.

Ona je istakla da rast IT sektora iznosi više od 10 odsto godišnje, a u okviru njega programiranje raste više od 20 odsto godišnje, i dodala da, s obzirom na to da ovom sektoru nedostaje između 15.000 i 20.000 programera, Vlada različitim merama pomaže rešavanje tog problema.

Brnabić je ukazala na to da je, pored povećanja broja mesta na IT fakultetima i jačanja njihovih kapaciteta i uvođenja informatike kao obaveznog predmeta, projekat IT prekvalifikacije još jedan od koraka u tom pravcu.

Srbija želi da bude lider kada je reč o novim tehnologijama, rekla je premijerka, dodajući da je upravo digitalizacija ogromna razvojna šansa Srbije i naša prilika da uhvatimo korak sa razvijenim svetom.Predsednica Vlade je uputila poziv privrednicima da nastave sa podrškom ovom programu, kao i zainteresovanim IT kompanijama da podrže program.

Program prekvalifikacije za IT zajednički realizuju Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, na čijem je čelu predsednica Vlade, i Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo je sredstva za realizaciju projekta, pri čemu je u pilot-fazi prekvalifikacije, među više od 9.000 prijavljenih kandidata, odabrano 100 polaznika.

Obuku je završilo njih 94, a većina polaznika, gotovo 70, dobila je praksu, dok se nekoliko njih već i zaposlilo.

Svi zainteresovani kandidati za novi program prekvalifikacije za IT mogu da apliciraju preko sajta www.itobuke.rs.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik