NIS najprofitabilnija kompanija u Srbiji

Bez autora
Oct 19 2017

Registrator u Registru finansijskih izveštaja i boniteta Agencije za privredne registre Ružica Stamenković saopštila je danas da je najveća kompanija u 2016. godini "Elektroprivreda Srbije", najprofitabilnija je NIS, dok je kompanija sa najboljim rejtingom "Bambi" iz Požarevca. Stamenković je na konferenciji za novinare povodom objavljivanja publikacije „Sto naj... privrednih društava u Republici Srbiji u 2016. godini“ istakla da podaci APR-a na osnovu redovnog godišnjeg izveštaja ukazuju na to da je kompanija sa najvećim ukupnim gubitkom "Srbijagas". Prema njenoj oceni, veoma je dobro to što se javna preduzeća iz godine u godinu sve češće pojavljuju na listama uspešnosti, a sve manje na listama gubitaka.

NIS najprofitabilnija kompanija u SrbijiRegistrator u Registru finansijskih izveštaja i boniteta Agencije za privredne registre (APR) Ružica Stamenković saopštila je danas da je najveća kompanija u 2016. godini "Elektroprivreda Srbije", najprofitabilnija je NIS, dok je kompanija sa najboljim rejtingom "Bambi" iz Požarevca.

Stamenković je na konferenciji za novinare povodom objavljivanja publikacije „Sto naj... privrednih društava u Republici Srbiji u 2016. godini“ istakla da podaci APR-a na osnovu redovnog godišnjeg izveštaja ukazuju na to da je kompanija sa najvećim ukupnim gubitkom "Srbijagas".

Prema njenoj oceni, veoma je dobro to što se javna preduzeća iz godine u godinu sve češće pojavljuju na listama uspešnosti, a sve manje na listama gubitaka.

Kompanije sa lista najuspešnijih i sa najvećim kapacitetima povećavaju broj zaposlenih, te tako 100 najuspešnijih zapošljavaju 15 odsto radnika čitave privrede, 100 najvećih upošljava 17 odsto radnika, a 100 sa najvećim gubicima približno osam odsto radnika, precizirala je ona.

Prvih pet privrednih društava na svim listama su, kako je navela, tokom 2016. godine smanjili broj zaposlenih, što znači da je kompanija sa najvećim brojem zaposlenih u Srbiji "EPS" sa 27.627 radnika, JP "Pošte Srbije" sa 14.944 radnika i "Infrastruktura železnice Srbije" a.d. sa 9.637 radnika.

Stamenković je naglasila da više od 8.000 radnika imaju "Merkator S", "Deleze" i "Telekom", a sledećih 30 kompanija na listi 100 naj kompanija ima od 2.000 do 8.000 zaposlenih.

Na spisku najprofitabilnijih, odmah ispod NIS-a, nalaze se "Telekom", "Telenor", "Elektroprivreda Srbije" (EPS) i JP "Beogradske elektrane".

Na listi kompanija koje su ostvarile najveće poslovne prihode na prvom mestu je EPS, na drugom mestu "NIS", "Fijat automobili Srbija", "Merkator S" i "Telekom".

Najveće neto gubitke koji se iskazuju na godišnjem nivou u 2016. godini predočila je "Železara Smederevo", zatim JP "Putevi Srbije", "Azotara Pančevo", "Petrohemija" i "Merkur internacional".

Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović istakao je da su javna preduzeća čiji je osnivač Republika, a kojih ukupno ima 37, u prvoj polovini 2017. godine ostvarila neto dobitak od 16,3 milijarde dinara, što je za 3,3 milijarde dinara više od planirane dobiti.

On je naveo da su poslovni prihodi u prvih šest meseci ove godine pet odsto manji od planiranih, ali su u istom periodu poslovni rashodi smanjeni za 10 odsto.

Prema njegovim rečima, takav rezultat je posledica pozitivnih efekata smernica koje su javna preduzeća dobila nakon što su u 2014. godini ostvarila neto gubitak od približno 65 milijardi dinara.

Napravili smo 19 smernica javnim preduzećima da formiraju poslovnu politiku, planove rada i finansijske planove. I već 2015. godine zabeležen je pozitivan rezultat od 2,5 milijarde dinara, podvukao je državni sekretar.

Javna preduzeća u nadležnosti Republike su, kako je precizirao, u 2016. godini ostvarila pozitivan rezultat od 4,6 milijarde dinara, iako je u poslovnim planovima predviđen neto gubitak od 11,2 milijarde dinara.

Napravili smo ozbiljan iskorak i način ponašanja koji je rezultirao ovim pozitivnim efektima. Zato ćemo za narednu godinu proširiti spisak smernica kojima će javna preduzeća morati da se rukovode kad budu kreirala planove za period od 2018. do 2020. godine, objasnio je Stevanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik