Predstavljena studija o potrebama preduzeća za finansiranjem

Bez autora
Oct 22 2017

Pomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović Jovanović predstavila je danas studiju koja analizira potrebe za uspostavljanje alternativnih finansijskih instrumenata za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima.Obradović Jovanović je na predstavljanju ovog dokumenta u Klubu poslanika istakla da je studiju uradila Evropska investiciona banka, a njen cilj je da identifikuje potrebe za finansijskim instrumentima mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnika.

Predstavljena studija o potrebama preduzeća za finansiranjemPomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović Jovanović predstavila je danas studiju koja analizira potrebe za uspostavljanje alternativnih finansijskih instrumenata za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima.

Obradović Jovanović je na predstavljanju ovog dokumenta u Klubu poslanika istakla da je studiju uradila Evropska investiciona banka (EIB), a njen cilj je da identifikuje potrebe za finansijskim instrumentima mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnika.

Studija je ukazala na nepovezanost bankarskog sistema i finansijskih potreba ovog sektora, objasnila je ona i dodala da je cilj da vidimo gde smo, da se uoče problemi, ali i nađu moguća rešenja.

Rezultati studije, koje su predstavili Emili Smit iz Evropske investicione banke i Marko Đulijani iz Evropskog investicionog fonda, pokazuju i da je pristup bankarskim proizvodima ograničen za manja preduzeća, posebno za ona mikro, jer banke pri davanju kredita traže dobru kreditnu istoriju, relativno veliki obrt, mali nivo dugovanja i dovoljno kapitala.

Rezultati studije obuhvataju identifikaciju najpotrebnijih finansijskih proizvoda i instrumenata za sektor malih i srednjih preduzeća i preduzetnika (MSPP), kvantifikovanje nezadovoljene potrebe MSPP i predlog načina sprovođenja baziranih na analizi tržišta.

Studija predlaže tri modala među kojima je i garancijska šema za koju je već obezbeđeno 20 miliona evra iz IPA fondova, a koja će pokriti deo rizika bankama pri kreditiranju MSPP.

Jedan od tri modela je i tehnička pomoć MSPP u vidu savetodavnih usluga, koje će pomoći preduzećima da sagledaju sve finansijske mogućnosti i da skroje finansijske strategije prema individualnim potrebama, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik