Naredne godine veći budžet za inovacije

Bez autora
Oct 22 2017

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da će budžet za inovacije u narednoj godini biti mnogo veći, a biće predložena i dva nova zakona iz oblasti inovacione delatnosti koji će omogućiti privlačenje stranih investitora i ostanak mladih inženjera u Srbiji.On je rekao da će se naša zemlja oslanjati na iskustvo iz sveta, kao i da mnogo radi na planu inovacija, pogotovo na pomoći mladima da osnuju svoje start ap kompanije. Naveo je da se na konkursu Fonda za inovacionu delatnost prvi put posle mnogo godina prijavilo 250 izvanrednih inovacionih rešenja.

Naredne godine veći budžet za inovacijeMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da će budžet za inovacije u narednoj godini biti mnogo veći, a biće predložena i dva nova zakona iz oblasti inovacione delatnosti koji će omogućiti privlačenje stranih investitora i ostanak mladih inženjera u Srbiji.

Popović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), rekao da će se naša zemlja oslanjati na iskustvo iz sveta, kao i da mnogo radi na planu inovacija, pogotovo na pomoći mladima da osnuju svoje start ap kompanije.

On je naveo da se na konkursu Fonda za inovacionu delatnost prvi put posle mnogo godina prijavilo 250 izvanrednih inovacionih rešenja.

Ta inovaciona rešenja stigla su iz 40 gradova u Srbiji, što je dokaz da u svakom gradu imate ljude koji se bave inovacijama i koji mogu da postignu dosta i pomognu u tehnološkom razvoju Srbije, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, pre nekoliko nedelja otvoren je start ap centar u Nišu, dok se trenutno gradi novi tehnološko-inovacioni park u Novom Sadu koji će biti primer onoga kako treba da izgedaju ti parkovi u čitavoj jugoistočnoj Evropi.

Važno je, kako je naglasio, da inovacije budu otvorene, da one nisu koncentrisane samo u Beogradu, već da svako ko se bavi inovacijom može da doprinese.

Izgradnja industrijskog tehnološkog i inovacionog parka u Borči je projekat od najvećeg značaja za Srbiju. Reč je o 320.000 hektara zemljišta, na kojem bi se gradili industrijski i visoko tehnološki delovi parka, gde bi došle kompanije u svetu prepoznate kao nosioci tehnološkog i inovacionog razvoja, precizirao je Popović.

On je ukazao na to da je već više od 40 kompanija zainteresovano da otvori ne samo prozvodnju, već i razvojne centre, što je od izuzetnog značaja jer će u njima raditi mladi inženjeri iz Srbije.

To donosi za Srbiju više od hiljadu novih kompanija koje će se registrovati i proizvoditi i imati svoj naučno tehnološki razvoj, to je više od 10.000 direktnih radnih mesta, a verovatno i nekoliko desetina hiljada indirektnih radnih mesta, podvukao je ministar.

On je dodao da je inovaciona infrastruktura osnova za digitalizaciju, koja je za Vladu postala prioritet, i to digitalizacija čitave industrije i uključivanje robotike u sve procese.

Harmoničan odnos između nauke, privrede i inovacije je nešto što će doneti rezultate, poručio je Popović i istakao da je potrebno uspostaviti jedan inovacioni eko sistem koji će privući strane kompanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik