Olakšan uvoz radio i telekomunikacione opreme

Bez autora
Oct 22 2017

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić saopštila je da je od danas pojednostavljen uvoz određene radio i telekomunikacione terminalne opreme.U saopštenju se navodi da od danas neće više biti potrebno pribavljanje isprava o usaglašenosti, što će znatno ubrzati protok te robe, a uvoznicima doneti i finansijske uštede. Odlukom Vlade Republike Srbije o određivanju robe za čiji je uvoz, izvoz, odnosno tranzit, propisano pribavljanje određenih isprava, u Prilogu 6, koji se odnosi na RiTT opremu, izvršeno je brisanje oko 40 odsto tarifnih oznaka.

Olakšan uvoz radio i telekomunikacione opremeDržavni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić saopštila je da je od danas pojednostavljen uvoz određene radio i telekomunikacione terminalne opreme (RiTT).

U saopštenju se navodi da od danas neće više biti potrebno pribavljanje isprava o usaglašenosti, što će znatno ubrzati protok te robe, a uvoznicima doneti i finansijske uštede.

Odlukom Vlade Republike Srbije o određivanju robe za čiji je uvoz, izvoz, odnosno tranzit, propisano pribavljanje određenih isprava, u Prilogu 6, koji se odnosi na RiTT opremu, izvršeno je brisanje oko 40 odsto tarifnih oznaka.

Izmene u Prilogu 6 prihvaćene su na osnovu predloga Sektora za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Matić je objasnila da se izbrisane tarifne oznake odnose na preko 35 odsto izdatih RiTT potvrda za poslednjih godinu dana.

Ona je istakla da se među robom za čiji uvoz neće više biti potrebna isprava o usaglašenosti nalaze videokonferencijski setovi, antene i antenski reflektori, određeni štampači, mašine za fotokopiranje, aparati za reprodukciju i snimanje zvuka, određene vrste monitora i drugo.

Roba koja potpada pod izbrisane tarifne oznake i dalje ostaje predmet kontrole organa tržišnog nadzora, po ulasku na tržište, odnosno pri upotrebi u Republici Srbiji, rekla je Matić.

Prema njenim rečima, osim ovih promena, radi jasnije i transparentnije procedure, izvršeno je i naimenovanje bespilotnih letilica-dronova, koje su sad podeljene u više tarifnih oznaka.

Izmene su u skladu sa obavezama Republike Srbije preuzetim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i tačkom 4 Zaključka Evropske komisije sa bilateralnog skrininga za Poglavlje 1 - Slobodno kretanje robe.

Odluka o određivanju robe za čiji je uvoz, izvoz, odnosno tranzit, propisano pribavljanje određenih isprava, objavljena je 13. oktobra 2017. godine u „Službenom glasniku RS”, broj 92/17, i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik