Izraelske investicije u Srbiji premašile milijardu evra

Izraelski investitori zadovoljni su rezultatima i poslovnim okruženjem u Srbiji, a to potvrđuju i investicije izraelskih kompanija u prošlih petnaestak godina, koje sada premašuju milijardu evra, kaže Alona Fišer Kam, ambasadorke Izraela u Srbiji. Od 2000. godine uložena je milijarda evra u sektor nekretnina, dok turizam za prvih šest meseci ove godine beleži povećanje od 300 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine, navela je Fišer Kam. Prema njenim rečima, u 2016. godini Srbiju je posetilo oko 20.000 turista iz Izraela, a to je premašeno već u prvoj polovini ove godine. Imajući u vidu da su jul, avgust i septembar meseci kada Izraelci najviše putuju, već sada mogu reći da će broj izraelskih turista u 2017. godini biti veći od 50.000, možda čak i više procenjuje Fišer Kam.

Izraelske investicije u Srbiji premašile milijardu evraIzraelski investitori zadovoljni su rezultatima i poslovnim okruženjem u Srbiji, a to potvrđuju i investicije izraelskih kompanija u prošlih petnaestak godina, koje sada premašuju milijardu evra, kaže Alona Fišer Kam, ambasadorke Izraela u Srbiji.

"Od 2000. godine uložena je milijarda evra u sektor nekretnina, dok turizam za prvih šest meseci ove godine beleži povećanje od 300 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine", navela je Fišer Kam u intervjuu za Magazin Biznis.

Prema njenim rečima, u 2016. godini Srbiju je posetilo oko 20.000 turista iz Izraela, a to je premašeno već u prvoj polovini ove godine.

"Imajući u vidu da su jul, avgust i septembar meseci kada Izraelci najviše putuju, već sada mogu reći da će broj izraelskih turista u 2017. godini biti veći od 50.000, možda čak i više", procenjuje Fišer Kam.

Kaže da za nju nije pitanje što su izraelski turisti sada otkrili Srbiju kao turističku destinaciju, već zašto je nisu otkrili ranije.

"Izraelski turisti nisu u potrazi za lepim plažama i za sunčanim mestima, jer toga u Izraelu imaju gotovo cele godine. Ovde im je privlačna kombinacija koju Srbija može da ponudi: dobre restorane, zabavan noćni život, ali više od svega je važnije što su dobrodošli u Srbiju, što je za njih Srbija sigurna zemlja i što uživaju u sličnosti mentaliteta i gostoprimstvu koje ovde osećaju", napominje ambasadorka.

Kaže da je za izraelske turiste važno i jevrejsko nasleđe u Srbiji i prisutni tragovi postojanja jevrejskog naroda koji je doživeo holokaust u Drugom svetskom ratu.

"Srpska vlada ulaže u očuvanje tog nasleđa, pa turisti pored Beograda, obilaze i Novi Sad, Kladovo, posećuju obnovljene i sinagoge u fazi obnavljanja u Subotici, Šapcu... i to doprinosi širem sadržaju kao i zadovoljstvu izraelskih turista", naglašava Fišer Kam.

Što se tiče izraelskih investitora, dodaje da trenutno postoji povećano interesovanje za ulaganje u oblast takozvanih "čistih tehnologija", obnovljivih izvora energije i prečišćavanja otpadnih voda i u oblast agro-tehnologije.

"Nedavno smo imali ugovor izraelske kompanije u vetropark Kovačica, gde je iznos ulaganja oko 200 miliona evra. Ta tri sektora su prioriteti naše agende koju, očigledno, proširujemo u daljoj bilateralnoj saradnji".

Smatra da je makroekonomska i politička stabilnost, ali i predvidivost uslova poslovanja, koja postoji u Srbiji u proteklih nekoliko godina, značajno uticala na rast izraelskih investicija, ali i na dolazak drugih investitora, ne samo izraelskih.

"Srpska vlada sprovodi reforme koje mogu da privuku investitore. Na primer, značajno unapređenje je izdavanje građevinskih dozvola koje je sada elektronski. Od toga direktne benefite imaju naši ulagači u nekretnine. Zatim, došlo je do poboljšanja transparentnosti u pojedinim procedurama, kao i do poboljšanja u segmentu vladavine prava, a sve to utiče na stabilnost celokupnog poslovnog okruženja, pa time i na dolazak izraelskih ulagača", dodaje Fišer Kam.

Komentarišući saradnju između dve države, podseća da su do sada potpisani sporazumi o zaštiti investicija i saradnji u poljoprivredi, a čeka se da parlamenti dve zemlje ratifikuju sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, koji treba da stupi na snagu tokom naredne godine.

"Nažalost, još nemamo sporazum o slobodnoj trgovini između naše dve zemlje, ali s obzirom na to da je Srbija u procesu pristupanja Evropskoj uniji, sa kojom Izrael ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini, može se očekivati da će to biti rešeno ulaskom Srbije u EU", zaključila je ambasadorka Izraela u Beogradu , Alona Fišer Kam.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik