Briše se franak u srpskom kreditu?

Bez autora
Oct 22 2017

Još nije poznato da li će srpski dužnici u švajcarskim francima imati koristi od odluke Evropskog suda pravde kojom se poništava vezivanje zajmova za strane valute ako ih banke nisu detaljno upozorile na sve rizike koje ovakvi krediti nose. Ukoliko bi ova odluka bila obavezujuća i za Srbiju, mnogim zaduženima bi pao teret sa pleća, jer bi se ugovori sa bankama pretvorili isključivo u dinarske. To bi podrazumevalo novi obračun rata, koje ne bi bile vezane ni za jednu stranu valutu. Tako bi se mnogi zaduženi u "švajcarcima" već razdužili, dok bi ostali namirivali rate izračunate isključivo spram dinarske vrednosti prvobitno odobrenog zajma.

Briše se franak u srpskom kreditu?Još nije poznato da li će srpski dužnici u švajcarskim francima imati koristi od odluke Evropskog suda pravde kojom se poništava vezivanje zajmova za strane valute ako ih banke nisu detaljno upozorile na sve rizike koje ovakvi krediti nose.

Ukoliko bi ova odluka bila obavezujuća i za Srbiju, mnogim zaduženima bi pao teret sa pleća, jer bi se ugovori sa bankama pretvorili isključivo u dinarske. To bi podrazumevalo novi obračun rata, koje ne bi bile vezane ni za jednu stranu valutu. Tako bi se mnogi zaduženi u "švajcarcima" već razdužili, dok bi ostali namirivali rate izračunate isključivo spram dinarske vrednosti prvobitno odobrenog zajma.

Evropski sud pravde u Luksemburgu smatra da su banke morale da upozore građane na sve moguće posledice podizanja kredita u švajcarskoj valuti. To, praktično, znači da su odredbe o indeksaciji zajma - vezivanju za franak - ništavne. S obzirom na to da je Srbija na putu ka EU, i nju Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji sa EU obavezuje na poštovanje odluka Evropskog suda.

Premijerka Srbije Ana Brnabić nije u četvrtak želela konkretno da odgovori na pitanje kako će se Srbija ponašati u odnosu na ovu presudu.

- Moram da budem veoma oprezna prilikom odgovaranja na ovakvo pitanje - rekla je Brnabićeva. - Pred našim sudovima vodi se više od stotinu slučajeva povodom kredita u švajcarskim francima. Šta god da kažem, biće jedno ili drugo. U ovom trenutku ne mogu da odgovorim na to pitanje, sačekaćemo odluku naših sudova. To je jedino što nas zanima.

- Takođe, moram da ponovim, Narodna banka Srbije, što nije bio slučaj u drugim zemljama, ozbiljno je upozoravala građane na rizik zaduživanja u "švajcarcima". To je bio transparentan rizik, na koji je upozoravano i ljudi su imali slobodnu volju da odluče o podizanju kredita. Eto, toliko ću reći. Mi ćemo čekati odluke naših sudova.

Prema Evropskom sudu pravde, domaći sudovi treba da utvrde da li su banke pre nego što su odobrile zajam u francima klijentu objasnile sve elemente koji utiču na njegov ukupan trošak otplate kredita, kao i rizike. Na ovu odluku Evropskog suda i posledice po srpske dužnike ukazalo je Udruženje za zaštitu bankarskih korisnika "CHF Srbija".

Po njihovom mišljenju, delovi ugovora o kreditu koji se odnose na vezivanje zajma za franak trebalo bi da se proglase ništavnim. Jednostavno rečeno - sam ugovor ne bi bio raskinut, ali bi postale nevažeće sve odredbe u kojima se pominje - franak.

I evro i dolar?

U Udruženju bankarskih klijenata "Efektiva" ističu da, ako bi se odluka Evropskog suda pravde prenela na naše podneblje, to bi značilo da proces protiv banaka mogu da pokrenu svi koji imaju kredite vezane za stranu valutu. Tako bi postupci mogli da budu pokrenuti kod 70 odsto kredita, a to su svi oni u evrima, francima i dolarima. Postupak, kako navode, jedino ne bi mogli da pokrenu građani zaduženi u dinarima.

- To bi bilo u teoriji, ali postoje razlike između kredita u EU i Srbiji, jer tamo je domaća valuta evro - ističe Dejan Gavrilović, predsednik "Efektive". - Podsetio bih i na odluku Vrhovnog kasacionog suda Srbije prema kojoj je valutna klauzula dozvoljena, ali šteta koja je napravljena može da bude nadoknađena kroz raskid ugovora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik