Iračko-kurdske tenzije i američke zalihe ruše cene nafte

Bez autora
Oct 22 2017

Rast cena sirove nafte je zaustavljen budući da je Irak, drugi najveći proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte, krenuo s obnovom isporuka sa naftnih polja u nemirnom regionu Kirkuk, u kom je nakon sukoba došlo do prekida pumpanja.Cena naftnih fjučersa je pala za čak 1,2 posto u Njujorku, što je dodatno nagrizlo dobitke ostvarene od prošlog petka do srede, pošto su buknule tenzije u pokrajini Kirkuk. Njujorška agencija dodaje da je saopšteno da inženjeri rade na zameni opreme koja je nestala na poljima u tom regionu, koji su iračke trupe ponovo osvojile ove nedelje od kurdskih snaga.

Iračko-kurdske tenzije i američke zalihe ruše cene nafteRast cena sirove nafte je zaustavljen budući da je Irak, drugi najveći proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), krenuo s obnovom isporuka sa naftnih polja u nemirnom regionu Kirkuk, u kom je nakon sukoba došlo do prekida pumpanja.

Cena naftnih fjučersa je pala za čak 1,2 posto u Njujorku, što je dodatno nagrizlo dobitke ostvarene od prošlog petka do srede, pošto su buknule tenzije u pokrajini Kirkuk, prenosi agencija "Blumberg".

Njujorška agencija dodaje da je saopšteno da inženjeri rade na zameni opreme koja je nestala na poljima u tom regionu, koji su iračke trupe ponovo osvojile ove nedelje od kurdskih snaga.

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u novembru, čije ugovaranje ističe danas, pala je za 22 centa na 51,07 dolara za barel na Njujorškoj robnoj berzi, u 9:19 časova ujutro. Ukupan obim trgovanja bio je oko 11 procenata ispod 100-dnevnog proseka.

Na aktivnijem trgovanju za decembarske isporuke, cena WTI nafte je oslabila za 15 centi, na 51,36 dolara.

Severnomorska nafta "brent" za decembar je skliznula naniže za devet centi (0,2 odsto) na 57,14 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučees Evropa. Juče je cena "brenta" pala za 1,6 odsto na 57,23 dolara, nakon što je na trgovanju dan ranije skočila na tronedeljni maksimum.

Podaci američke vlade, objavljeni u sredu, produbili su pad cena "crnog zlata", budući da su pokazali rast zaliha benzina četvrtu nedelju uzastopno, pri čemu je nivo isporuka destilata "eksplodirao" prvi put od avgusta.

Naime, američke zalihe benzina su prošle nedelje povećane za 908.000 barela, dok je isporuka destilata skočila za 528.000 barela na 134,5 miliona barela, objavila je Uprava za energetske informacije (EIA). Nasuprot tome, rezerve nafte su pale četvrtu nedelju zaredom, i to za 5,73 milion barela na 456,5 miliona barela, pokazali su podaci.

U međuvremenu, iz OPEK-a stižu snažni signali da će sporazum o smanjenju proizvodnje nafte biti produžen do kraja 2018. godine.

Generalni sekretar naftnog kartela Mohamed Barkindo je rekao juče, na konferenciji "Nafta & Novac" u Londonu, da je u aktuelnim pregovorima za pripremu sastanka OPEK-a 30. novembra, ruski predsednik Vladimir Putin preliminarno podržao produžetak rezanja proizvodnje za još devet meseci.

Barkindova izjava ne ukazuje samo na rastuće šanse za produženje sporazuma, već i na to koliko su Rusija i Saudijska Arabija produbile zajednički rad u cilju podizanja cena nafte, primećuje agencija "Blumberg".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik