Počinje gradnja TE-TO Pančevo

Bez autora
Oct 31 2017

Aleksandar Varnavski, direktor kompanije Termoelektrana-toplana Pančevo i predsednik holdinga „Shanghai electric group“, Ji Ksiaorong, potpisali su ugovor o izgradnji ove pančevačke termoelektrane vredne 180 miliona evra. „Shanghai electric group“ je industrijsko-energetski holding koji je pobedio na tenderu u julu ove godine i baviće se projektovanjem, isporukom opreme i puštanjem u rad ove termoelektrane-toplane. TE-TO će biti električna centrala namenjena za proizvodnju električne i toplotne energije od prirodnog gasa. Energija će se koristiti za povećane potrebe Rafinerije nafte Pančevo, dok će preostali deo električne energije biće usmeren u energetski sistem Srbije.

Počinje gradnja TE-TO PančevoAleksandar Varnavski, direktor kompanije Termoelektrana-toplana Pančevo i predsednik  holdinga „Shanghai electric group“, Ji Ksiaorong, potpisali su ugovor o izgradnji ove pančevačke termoelektrane vredne 180 miliona evra.

„Shanghai electric group“ je industrijsko-energetski holding koji je pobedio na tenderu u julu ove godine i baviće se projektovanjem, isporukom opreme  i puštanjem u rad ove termoelektrane-toplane.

TE-TO će biti električna centrala namenjena za proizvodnju električne i toplotne energije od prirodnog gasa. Energija će se koristiti za povećane potrebe Rafinerije nafte Pančevo, dok će preostali deo električne energije biće usmeren u energetski sistem Srbije.

Početak izgradnje je planiran za drugi kvartal 2018. godine, a završetak i puštanje za kraj 2019. godine.

- Planirani obim investicija na projektu izgradnje TE-TO Pančevo biće oko 180 miliona evra, a veći deo investicija će obezbediti Gasprom-energoholding koji inače raspolaže velikim ikskustvom u realizaciji investicionih programa u elektro-energetici u Rusiji. Očekujemo da će se kao rezultat uzajamnog obogaćivanja iskustvom i zajedničkog rada kompanija Srbije, Rusije i Kine u Pančevu pojaviti savremen, pouzdan objekat, što će omogućiti razvoj srpske privrede, izjavio je generalni direktor Gasprom-energoholding Denis Fjodorov.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS, objasnio je da je izgradnja TE-TO u Pančevu projekat koji predstavlja još jedan garant energetske stabilnosti Srbije.

- Sigurnost u snabdevanju električnom i toplotnom energijom rafinerije u Pančevu, kao i dodatne količine električne energije koje ćemo plasirati na tržište, obezbediće neophodnu energetsku sigurnost građanima ove zemlje, istakao je Tjurdenjev.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik