"Rio Tinto" otvara rudnike u tri grada u Srbiji

Bez autora
Oct 31 2017

Multinacionalna kompanija "Rio Tinto" planira da otvori tri rudnika u Srbiji. Kako se saznaje, kanadska kompanija "Nevsun", koja je objavila rezultate preliminarne ekonomske studije po kojoj za otvaranje rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki" kod Bora treba uložiti oko 1,5 milijardi dolara - nema toliki novac. Kanađani, u čijem je vlasništvu rudnik cinka "Biša" u afričkoj državi Eritreja, na računu imaju oko 200 miliona dolara, što znači da će ili morati da potraže pomoć banaka za otvaranje rudnika kod Bora ili, što je verovatnije, da nađu strateškog partnera, kako bi taj rudokop bio otvoren 2021. godine, kako je predviđeno.

"Rio Tinto" otvara rudnike u tri grada u SrbijiMultinacionalna kompanija "Rio Tinto" planira da otvori tri rudnika u Srbiji, saznaje "Blic". Kako saznaju, kanadska kompanija "Nevsun", koja je objavila rezultate preliminarne ekonomske studije po kojoj za otvaranje rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki" kod Bora treba uložiti oko 1,5 milijardi dolara - nema toliki novac.

Kanađani, u čijem je vlasništvu rudnik cinka "Biša" u afričkoj državi Eritreja, na računu imaju oko 200 miliona dolara, što znači da će ili morati da potraže pomoć banaka za otvaranje rudnika kod Bora ili, što je verovatnije, da nađu strateškog partnera, kako bi taj rudokop bio otvoren 2021. godine, kako je predviđeno.

Poznavaoci prilika ističu da ne bi bilo čudno ako bi "Nevsunu" partner u tom poslu bio baš "Rio Tinto", jer te dve kompanije partnerski već imaju licence za istraživanje u nastavku ležišta "Čukaru Peki".

Smatra se da se to nalazište, na još 20 lokacija, prostire do Zaječara i da su na tim mestima rezultati početnog istraživanja, u koje je uloženo blizu pet miliona dolara, još impresivniji od onog koji su pronašli Kanađani.

Podsetimo, Vlada Srbije i "Rio Tinto" formirali su nedavno radnu grupu koja će se baviti pripremama za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, u Jadarskom basenu. Ova multinacionalna kompanija bi, uz 50 miliona evra, koliko je potrošila na geološka istraživanja, za početak investirala 90 miliona evra.

Rezerve rude u Jadarskom basenu procenjuju se na 136 miliona tona i, kako se pretpostavlja, to nalaziše krije neverovatnih 10 odsto svetskih rezervi litijuma - metala koji se koristi u najmodernijim tehnologijama - prilikom izrade mobilnih telefona, u medicini... A kanadska geološka kompanija "Erin ventures" pronašla je, nedaleko od napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru, u Raškoj, nalazišta rude bora, procenjenih na skoro osam miliona tona.

Nezvanično, ova kompanija sada vodi pregovore sa "Rio Tintom" oko otvaranja rudnika u toj oblasti, a prve računice govore da bi se to ležište moglo eksploatisati 20 godina, uz projektovani prihod od dve milijarde evra.

"Rio Tinto" ima rudnike bakra, zlata, uglja, litijuma, bora, uglja i dijamanata na pet kontinenata, u kojima radi oko 200.000 ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik