Adiko banka tužila Crnu Goru

Bez autora
Nov 12 2017

Adiko banka je pokrenula arbitražni postupak protiv Crne Gore zbog konverzije kretita u švajcarskim francima. Ministarstvo finansija je juče raspisalo tender za izbor advokata koji će zastupati državu kod Internacionalnog centra za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu. Iz Adiko banke su krajem prošle godine pominjali da su pretrpjeli štetu od deset miliona eura, zbog primjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure. Parlament je početkom septembra 2016. godine usvojio izmjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji je u ime 39 poslanika podnio poslanik DFa Nebojša Medojević 2015. godine, a koji je parlament usvojio u ljeto te godine.

Adiko banka tužila Crnu GoruAdiko banka je pokrenula arbitražni postupak protiv Crne Gore zbog konverzije kretita u švajcarskim francima. Ministarstvo finansija je juče raspisalo tender za izbor advokata koji će zastupati državu kod Internacionalnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu.

Iz Adiko banke su krajem prošle godine pominjali da su pretrpjeli štetu od deset miliona eura, zbog primjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Parlament je početkom septembra 2016. godine usvojio izmjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, koji je u ime 39 poslanika podnio poslanik DFa Nebojša Medojević 2015. godine, a koji je parlament usvojio u ljeto te godine.

Zakon je omogućio i klijentima koji nijesu otplaćivali stambene kredite, kao i onima koji su ih otplatili, da dug konvertuju u eure po kursu koji je važio kad su uzimali kredit, dakle 2007. i 2008. godine, uz kamatnu stopu od 8,2 odsto godišnje.

Dogovor u parlamnetu oko ovog zakona je postignut nakon što je Medojević prihvatio dva amandmana DPS-a, kojima je uređeno da se klijentima ne obračunava zatezna kamata, kao i da se klijentima koji su preplatili kredit vrati novac. oji su se njime željeli postići“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik