Završen nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Bez autora
Nov 14 2017

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović saopštila je danas da je radna grupa resornog ministarstva okončala rad na izradi nacrta novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti i da će uskoro o njemu biti otvorena široka javna rasprava.Kuburović je, učestvujući na konferenciji o novom zakonskom okviru zaštite podataka o ličnosti i pravilima zaštite podataka o ličnosti u sektoru bezbednosti, objasnila da je cilj da se pruži efikasan mehanizam zaštite građana, kao i da se omogući međunarodna razmena podataka o ličnosti.

Završen nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnostiMinistar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović saopštila je danas da je radna grupa resornog ministarstva okončala rad na izradi nacrta novog zakona o zaštiti podataka o ličnosti i da će uskoro o njemu biti otvorena široka javna rasprava.

Kuburović je, učestvujući na konferenciji o novom zakonskom okviru zaštite podataka o ličnosti i pravilima zaštite podataka o ličnosti u sektoru bezbednosti, objasnila da je cilj da se pruži efikasan mehanizam zaštite građana, kao i da se omogući međunarodna razmena podataka o ličnosti.

Ona je napomenula da je nacrt, pored usklađivanja sa novim propisima EU, uzeo u obzir i preporuke poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Osnovni uslov za međunarodnu razmenu podataka, kako je objasnila, jeste poštovanje istih pravila i stepena zaštite koji važe za zaštitu podataka o ličnosti između različitih međunarodnih subjekata.

U vremenu novih informacionih tehnologija, potrebe nesmetanog protoka ljudi, robe i kapitala, zaštita ljudskih prava i sloboda je svakako veoma značajna i osnovni je preduslov za takvu razmenu, podvukla je Kuburović.

Ona je podsetila na to da se postojeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti primenjuje od 1. januara 2009. godine, ali budući da je prevaziđen i da mu nedostaje veći broj važnih odredbi, Vlada je usvojila Strategiju zaštite podataka o ličnosti, kojom se utvrđuju ciljevi, mere i aktivnosti, kao i uloga i odgovornost izvršne vlasti, nadzornog organa i drugih subjekata.

Te izmene i nove društvene okolnosti, kako je naglasila, iziskivale su normativno usklađivanje sa poslednjim izmenama evropskog zakonodavstva i u našoj zemlji, tako da je Ministarstvo oformilo radnu grupu za izradu nacrta novog zakona o zaštiti podataka ličnosti, što je definisano i Akcionim planom za Poglavlje 23.

Sa željom da novi zakonodavni okvir bude rezultat usklađivanja sa novom Uredbom o zaštiti fizičkih lica u odnosu na obradu ličnih podataka i o slobodnom protoku podataka, kao i Direktivom o zaštiti fizičkih lica u odnosu na obradu ličnih podataka od strane nadležnih organa, u izradu nacrta novog zakona uključio se i pravni ekspert Grejem Saton, istakla je ona.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio rekao je da ta misija podržava proces demokratizacije u sektoru bezbednosti, koji se tokom poslednjih godina odvijao i u evropskim državama.

On je ukazao na to da je tokom poslednjih nekoliko godina došlo do krupnih izmena u propisima u oblasti zaštite podataka u državama Evropske unije, koje su nastale kao odgovor na savremene tokove i dostupnost informacija.

Konferenciju su organizovali Ministarstvo pravde, Centar za unapređivanje pravnih studija i Misija OEBS-a u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik