Lošija prognoza za ekonomiju BiH

Bez autora
Nov 15 2017

Međunarodni monetarni fond snizio je svoju raniju prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda BiH za ovu i iduće dvije godine.U najnovijem izvještaju MMF-a pod nazivom „Regionalne ekonomske perspektive za jesen 2017. godine - Evropa“, koji je juče predstavljen u Sarajevu, prognozirana stopa privrednog rasta za BiH iz aprila znatno je snižena. Samo prije šest mjeseci ekonomisti MMF-a očekivali su da će BiH ovu godinu završiti sa rastom BDP-a od 3,6 odsto, iduću 3,7, a 2019. godinu od 3,3 procenta.

Lošija prognoza za ekonomiju BiHMeđunarodni monetarni fond (MMF) snizio je svoju raniju prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH za ovu i iduće dvije godine.

U najnovijem izvještaju MMF-a pod nazivom „Regionalne ekonomske perspektive za jesen 2017. godine - Evropa“, koji je juče predstavljen u Sarajevu, prognozirana stopa privrednog rasta za BiH iz aprila znatno je snižena.

Samo prije šest mjeseci ekonomisti MMF-a očekivali su da će BiH ovu godinu završiti sa rastom BDP-a od 3,6 odsto, iduću 3,7, a 2019. godinu od 3,3 procenta. U najnovijem izvještaju za ovu godinu je prognoziran rast od 2,8 odsto, iduću tri i za 2019. 3,2 procenta.

Jedan od razloga za skepticizam MMF-a jeste izostanak očekivanih reformi i neusvajanje izmjena Zakona o akcizama BiH na kojima ova međunarodna finansijska institucija insistira već mjesecima i zbog čega je blokirana isplata novca iz aranžmana sa BiH.

- Mnogi tvrde da MMF insistira na povećanju akciza u BiH, ali mi želimo prvenstveno da vidimo u programu sa BiH samo jači privredni rast. Višim akcizama bi bio obezbijeđen veliki iznos novca neophodnog za izgradnju infrastrukture - rekao je zamjenik direktora MMF-a za Evropu Jerg Dekresin.

Prema njegovim riječima pred BiH ostaju i izazovi u pogledu unapređenja rada institucija, a posebno pravosuđa za koje je ocijenjeno da je po efikasnosti najlošije u poređenju sa zemljama regiona.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić rekao je nakon predstavljanja izvještaja MMF-a da očekuje da će situacija u BiH i idućoj godini ostati stabilna.

Potrebno se usredsrediti na poboljšanje strukture budžeta na svim nivoima vlasti, jačanje jedinstvenog finansijskog sistema, poboljšati rad institucija i riješiti nedostatke u upravi. Neophodno je povećati i nivo direktnih stranih ulaganja da bi se podržala jača stopa ekonomskog rasta i smanjila nezaposlenost - naveo je Softić.

Cijela Evropa u plusu

Jerg Dekresin rekao je da ekonomski rast veoma snažan i da je ovo prva godina nakon globalne ekonomske krize iz 2009. u kojoj su sve zemlje Evrope zabilježile rast.

- Očekujemo da će u srednjem roku biti nastavljen snažan rast u Evropi, ali postoje određeni rizici i u kratkom roku može biti nekih iznenađenja koja su naizgled pozitivna - naglasio je Dekresin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik