Mercator u devet mjeseci s neto dobiti od 9,9 milijuna eura

Bez autora
Nov 16 2017

Trgovački lanac Mercator je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježio blagi pad prihoda od prodaje, no ostvario je i neto dobit od 9,9 milijuna eura za razliku od istog lanjskog razdoblja kada je poslovao s gubitkom od 1,7 milijuna eura, objavio je Mercator u srijedu. Po podacima iz devetomjesečnog financijskog izvješća objavljenom na Ljubljanskoj burzi, u prvih devet mjeseci Mercator je ostvario prihode od prodaje u iznosu od 1,73 milijarde eura, što je za 2,7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. U devet mjeseci 2017. godine Mercator grupa je poboljšala poslovnu uspješnost i učinkovitost poslovanja, što se odražava u višoj dobiti i višoj EBITDA", navodi se u priopćenju slovenskog trgovačkog lanca koji je u većinskom vlasništvu Agrokora.

Mercator u devet mjeseci s neto dobiti od 9,9 milijuna euraTrgovački lanac Mercator je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježio blagi pad prihoda od prodaje, no ostvario je i neto dobit od 9,9 milijuna eura za razliku od istog lanjskog razdoblja kada je poslovao s gubitkom od 1,7 milijuna eura, objavio je Mercator u srijedu.

Po podacima iz devetomjesečnog financijskog izvješća objavljenom na Ljubljanskoj burzi, u prvih devet mjeseci Mercator je ostvario prihode od prodaje u iznosu od 1,73 milijarde eura, što je za 2,7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

"U devet mjeseci 2017. godine Mercator grupa je poboljšala poslovnu uspješnost i učinkovitost poslovanja, što se odražava u višoj dobiti i višoj EBITDA", navodi se u priopćenju slovenskog trgovačkog lanca koji je u većinskom vlasništvu Agrokora.

EBITDA (dobiti prije kamata, poreza i amortizacije) Mercator grupe je u prvih devet mjeseci iznosila 89,2 milijuna eura, što je 14,6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Iz Mercatora ističu i kako uvjeti plaćanja dobavljačima u ovoj godini ostaju stabilni.

Prihodi iz osnovne djelatnosti rastu, dok je na pad prihoda utjecala prije svega prodaja neosnovnih djelatnosti, Modiane i Intersporta u 2016. godini, te zatvaranja nekih trgovina sukladno odluci regulatora u Srbiji, napominju iz Mercatora.

Po podacima iz izvješća, matična je kompanija u Sloveniji ostvarila pozitivan poslovni rezultat s prihodom od 962 milijuna eura. U priopćenju se također ističe kako se Mercator uspješno vratio na tržište Bosne i Hercegovine, gdje je u rujnu od Konzuma preuzeo 83 trgovine.

"Mercator grupa ostaje ključan i odlučujući trgovac u regiji. Uprava Mercatora je pripremila strateške smjernice za razvoj Mercatora do 2021. godine, koji su osnova za poslovni i plan razvoja Mercator grupe, a koji je uključen u plan održivosti poslovanja Agrokor grupe s obzirom na njegovih pet ključnih poslovnih segmenata, koji u segmentu maloprodaje uključuje Mercator grupu", ističe se u priopćenju.

Kao jedna od ključnih pretpostavki za daljnji uspješan razvoj se navodi smanjenje duga, što će Mercatoru omogućiti potrebi investicijski zamah.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik