Barska plovidba: Od kursnih razlika zaradili 3,6 miliona eura

Bez autora
Nov 16 2017

Pozitivan rezultat poslovanja Barske plovidbe u prvih devet mjeseci od 3,6 miliona eura proistekao je iz bilansiranja pozitivnih kursnih razlika, saopštio je izvršni direktor barske kompanije, Milo Paunović i dodao da sve obaveze izmiruju shodno roku dospjeća. Finansijski rezultat, kao razlika finansijskih prihoda i rashoda, nastao je obračunom kursnih razlika na kredit od Eksim banke u iznosu od 46,4 miliona dolara, kao i knjiženjem kamate po ovom kreditu, rekao je Paunović. On je naveo da rashodi kamata za prvih devet mjeseci iznose 613 hiljada eura, pozitivne kursne razlike 4,76 miliona eura, a negativne 329,4 hiljade eura.

Barska plovidba: Od kursnih razlika zaradili 3,6 miliona euraPozitivan rezultat poslovanja Barske plovidbe u prvih devet mjeseci od 3,6 miliona eura proistekao je iz bilansiranja pozitivnih kursnih razlika, saopštio je izvršni direktor barske kompanije, Milo Paunović i dodao da sve obaveze izmiruju shodno roku dospjeća.

“Finansijski rezultat, kao razlika finansijskih prihoda i rashoda, nastao je obračunom kursnih razlika na kredit od Eksim banke u iznosu od 46,4 miliona dolara, kao i knjiženjem kamate po ovom kreditu”, rekao je Paunović.

On je naveo da rashodi kamata za prvih devet mjeseci iznose 613 hiljada eura, pozitivne kursne razlike 4,76 miliona eura, a negativne 329,4 hiljade eura, piše Pobjeda.

“Bilans novčanih tokova pokazuje značajna akumulirana sredstva, što obezbjeđuje likvidnost i pruža relativnu sigurnost poslovanja”, rekao je Paunović.

On je dodao da Barska plovidba ostvaruje poslovne prihode po osnovu iznajmljivanja brodova "Bar" i "Budva", izdavanja poslovnih prostora, restorana i jaht kluba i agentiranjem broda "Dubrovnik" riječke Jadrolinije.

Paunović je podsjetio da su dosadašnje obaveze po osnovu kamata na kredit kod kineske Eksim banke, koji su uzeli prije pet godina za izgradnju brodova "Bar" i "Budva", izmirene po planu otplate.

“Naše naredne značajne obaveze prema Eksim banci su kamata od 474 hiljade eura koja dospijeva 21. januara naredne godine i prva rata kredita od dva miliona, koja dospijeva 21. jula naredne godine. U prethodnih godinu uspjeli smo da akumuliramo značajna finansijska sredstva iz kojih se mogu isplatiti dvije naredne obaveze prema Eksim banci, a daljim akumuliranjem sredstava iz tekućeg poslovanja moći ćemo izmiriti i naredne rate, od kojih prva dospijeva u januaru 2019. godine”, precizirao je Paunović.

On je naveo da je brod "Bar" u luci Kakinada u Indiji, gdje ukrcava uvrećanu rižu, a potom plovi za Dakar, Senegal.

“Brod "Budva" je u plovidbi preko Atlantskog okeana prema bunker poziciji Recalada u Argentini. Nakon bunkera goriva brod ide u luku San Lorenco u Argentini, radi ukrcaja sojine prerađevine, a potom na iskrcaj u Irak”, kazao je Paunović.

Prema njegovim riječima, na tim brodovima trenutno je ukrcano 45 pomoraca i svi su državljani Crne Gore.

Paunović je kazao da se zarade uprave i plate posade brodova "Bar" i "Budva" redovno isplaćuju.

“Poreske, kao i obaveze prema svim dobavljačima izmiruju se shodno roku dospjeća”, rekao je Paunović i dodao da je Barska plovidba na bijeloj listi Poreske uprave. Do sada je Barska plovidba iz svojih sredstava vratila Eksim banci 3,9 miliona dolara.

Brodovi "Bar" i "Budva" dati su u najam londonskoj kompaniji Sea Pioneer i od 2014. godine je njihovim davanjem u najam ostvaren prihod od 16,7 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik