Bez dogovora o platama 300.000 zaposlenih u javnim službama

Bez autora
Nov 16 2017

Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije nije uspeo da se dogovori o tome na koji način je moguće zakonski stvoriti uslove za povećanje plata radnicima u svim onim javnim službama koje nisu obuhvaćene nedavnim povećanjem zarada.Predsedavajući Savetu i predsednik Saveta samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je, nakon 73. redovne sednice Saveta, rekao da su rasprave na sednici ovog vladinog tela bile žestoke, ali korektne. Orbović je istakao da će Socijalno-ekonomski savet uputiti zahtev premijerki da se reši pitanje povećanja plata onih zaposlenih koji su izostavljeni iz grupe za koje je najavljeno povećanje plata.

Bez dogovora o platama zaposlenih u javnim službamaSocijalno-ekonomski savet Republike Srbije nije uspeo da se dogovori o tome na koji način je moguće zakonski stvoriti uslove za povećanje plata radnicima u svim onim javnim službama koje nisu obuhvaćene nedavnim povećanjem zarada.

Predsedavajući Savetu i predsednik Saveta samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je, nakon 73. redovne sednice Saveta, rekao da su rasprave na sednici ovog vladinog tela bile žestoke, ali korektne. Orbović je istakao da će Socijalno-ekonomski savet uputiti zahtev premijerki da se reši pitanje povećanja plata onih zaposlenih koji su izostavljeni iz grupe za koje je najavljeno povećanje plata.

Na Savetu se razgovaralo o Nacrtu zakona o zapošljavanju u javnim službama, koji se odnosi na više od 300.000 radnika koji rade na neodređeno vreme u kulturnim, socijalnim, prosvetnim, zdravstvenim i sportskim ustanovama.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić rekao je to zakon u okviru reforme sistema zarada, koji će u konačnom uvesti red ko, koliko, za koji posao treba da zarađuje i koji će učiniti sistem pravičan i transparentan.

Ružić je istakao da nije bilo moguće napraviti konsenzus zbog sektora kulture i prosvete. On se i zahvalio članovima Socijalno-ekonomskog saveta na sugestijama, kao i na činjenici da su dali pozitivno mišljenje na sistemski Zakon o zaposlenima u javnom sektoru i na Zakon o zaposlenima u jedinicama autonomne pokrajine i lokane samouprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik