Za 70 posto jeftinije plaćanje računa

Bez autora
Nov 19 2017

BH Telecom i BBI banka ispostavile su partnersku saradnju na realizaciji usluge prijema i plaćnja e-računa BH Telecoma putem usluge eRežija, odnosno mobilnog mBBI i Internet eBBI bankarstva.Telekom industrija i bankarski sektor, u današnje vrijeme naprednih tehnologija i informacijskog društva, moraju zajednički ponuditi jedinstvenu platformu za širu upotrebu usluga plaćanja s težnjom ostvarenja sinergijskog odnosa.

Za 70 posto jeftinije plaćanje računaBH Telecom i BBI banka ispostavile su partnersku saradnju na realizaciji usluge prijema i plaćnja e-računa BH Telecoma putem usluge eRežija, odnosno mobilnog mBBI i Internet eBBI bankarstva.

- Telekom industrija i bankarski sektor, u današnje vrijeme naprednih tehnologija i informacijskog društva, moraju zajednički ponuditi jedinstvenu platformu za širu upotrebu usluga plaćanja s težnjom ostvarenja sinergijskog odnosa.

BH Telecom, kao vodeći telekom operator u BiH, radi na razvoju usluga mobilnog plaćanja još od 2006. godine kada je integracijom m-commerce platforme u sistem BH Mobile mreže prvi na bh. tržištu omogućio realizaciju mobilne novčane transakcije na teret postpaid i prepaid računa korisnika putem SMS i direktno putem aplikacije banke.

Uspostavljanjem saradnje između BBI banke i BH Telecoma pojednostavit ćemo svakodnevne obaveze i život naših korisnika, kazao je Duljko Hasić, izvršni direktor za razvoj poslovanja i član uprave BH Telecoma.

BBI banka, kako je kazao Emir Čehajić, izvršni direktor Banke, u svojim strateškim planovima ima za cilj da klijentima ponudi visokokvalitetne i prilagođene digitalne usluge.

- BBI banka kontinuirano prati tržišne trendove i potrebe naših klijenata na koje nastojimo adekvatno odgovoriti. Poslovni procesi uslužnih kompanija moraju postati što više usmjereni na klijente i njihove potrebe te koristimo mogućnosti koje pružaju digitalne tehnologije da ostavrimo taj cilj. Uvođenje usluge eRežija, kojom se sad amogu platiti i BH Telecom usluge jednim klikom, odgovor je na rastuće potrebe klijenata za što bržim i jednostavnijim plaćanjem. Iskustvo naših klijenata sa mobilnim i Internet bankarstvom je izuzetno pozitivno, a usluga eRežija dodatno bogati te digitalne kanale, istakao je Čehajić.

Osim brzine i jednostavnosti koje korisnici ove usluge dobijaju, oni na ovaj način ostvaruju i uštedu jer su naknade za plaćanje računa putem eBBI ili mBBI i do 70 posto niže u odnosu na plaćanje naknade na šalteru banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik