Bespovratna sredstva na raspolaganju malim i srednjim preduzećima

Bez autora
Nov 19 2017

Ministarstvo privrede je drugi put u ovoj godini pozvalo mala i srednja preduzeća da iskoriste kredite Fonda za razvoj uz koje država daje petinu novca bespovratno.Od 600 miliona dinara bespovratnih sredstava, oko 250 miliona privrednicima je i dalje na raspolaganju, a rok da se novac utroši je 1. decembar. Među 130 onih koji su već uzeli kredit je i preduzeće koje na tradicionalan način proizvodi mast i čvarke. U tri smene, četrdesetak radnika preradi osam tona mesa dnevno.

Bespovratna sredstva na raspolaganju malim i srednjim preduzećimaMinistarstvo privrede je drugi put u ovoj godini pozvalo mala i srednja preduzeća da iskoriste kredite Fonda za razvoj uz koje država daje petinu novca bespovratno. Od 600 miliona dinara bespovratnih sredstava, oko 250 miliona privrednicima je i dalje na raspolaganju, a rok da se novac utroši je 1. decembar.

Među 130 onih koji su već uzeli kredit je i preduzeće koje na tradicionalan način proizvodi mast i čvarke. U tri smene, četrdesetak radnika preradi osam tona mesa dnevno. Posle investicije u dodatnu opremu i hladnjaču, prerađivaće četiri tone više – to je prilika i za povećanje broja zaposlenih, a pregovara se i o izvozu u Australiju

."Došli smo u situaciju da proizvodnjom ne možemo da zadovoljimo dostignutu tražnju, tako da nam ovaj kredit od 12 i po miliona dinara, od čega je 20 odsto bespovratnih sredstava, mnogo znači u daljem razvoju kompanije", kaže vlasnik preduzeća "Bibli" Pružatovac Gregor Guberinić.

Nadležni kažu da nije slučajno što sredstva iz te kreditne linije, koja uz bespovratni i kreditni deo iznosi tri milijarde dinara u ovoj godini, još nisu utrošena, jer su kriterijumi za odobravanje strogi.

"To je najtraženija kreditna linija u Fondu i mogu reći da je to i najbolja kreditna linija. Namenjena je dobrim klijentima koji se bave proizvodnom delatnošću i imaju veliki broj zaposlenih radnika i koji planiraju novo zapošljavanje", objašnjava direktorka Fonda za razvoj Slađana Backović.

Uz 20 odsto bespovratnih sredstava, rok otplate kreditnog dela je do 10 godina, uz godinu dana mirovanja. Kamata se zavisno od garancija kreće od jedan i po do tri odsto godišnje. U resornom ministarstvu kažu da se u idućoj godini, u skladu sa stanjem u budžetu, može očekivati još više sredstava za tu namenu.

"I to kako bi preduzeća koja imaju potrebu za tim novcem postala konkurentna na sve zahtevnijim tržištima ili kako bi bili sposobni da budu dobavljači velikih kompanija koji su kroz ove velike kapitalne investicije u državi došli", kaže državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

Dok se efekti programa u ovoj godini preduzetništva još preračunavaju, prošla je završena sa 17.000 malih i srednjih preduzeća više i 30.000 novih radnih mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik