Na sivu ekonomiju ode 10 milijardi BDP-a

Bez autora
Nov 20 2017

Jedan od najvećih problema u ekonomiji BiH je siva ekonomija, koja u našoj zemlji ima učešće od 25 posto. Rečeno je ovo na okruglom stolu Zajedno protiv sive ekonomije, koji je održan na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.Siva ekonomija se najvećim dijelom manifestuje u angažovanju radne snage na crno, zatim u obavljanju ilegalnih novčanih transakcija, kao i u nelegalnom prometu roba i usluga. Ako znamo da je ukupan BDP oko 29 milijardi, onda skoro 10 milijardi se još uvijek obavlja u dijelu sive ekonomije, poručio je dekan Ekonomskog fakulteta Kemal Kozarić.

Na sivu ekonomiju ode 10 milijardi BDP-aJedan od najvećih problema u ekonomiji BiH je siva ekonomija, koja u našoj zemlji ima učešće od 25 posto. Rečeno je ovo na okruglom stolu Zajedno protiv sive ekonomije, koji je održan na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

- Siva ekonomija se najvećim dijelom manifestuje u angažovanju radne snage na crno, zatim u obavljanju ilegalnih novčanih transakcija, kao i u nelegalnom prometu roba i usluga. Ako znamo da je ukupan BDP oko 29 milijardi, onda skoro 10 milijardi se još uvijek obavlja u dijelu sive ekonomije, poručio je dekan Ekonomskog fakulteta Kemal Kozarić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović naveo je da siva ekonomija negativno utiče na privlačenje stranih investicija i na konkurentnost Bosne i Hercegovine i njene privrede, a naglasio je da je borba protiv sive ekonomije bitna i za integracije u Evropsku uniju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik