Proizvođačima na raspolaganju 200.000 maraka

Bez autora
Nov 20 2017

Poljoprivrednicima koji žele da osiguraju proizvodnju u ovoj godini je na raspolaganju 200.000 KM, koliko je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbijedilo za subvencionisanje premije osiguranja.Iz Ministarstva ističu da finansiraju polovinu od ukupnog iznosa premije, te da jedan korisnik maksimalno može dobiti oko 25.000 maraka. Od početka godine zaprimili smo 144 zahtjeva za sufinansiranje premije, što je skoro tri puta više u odnosu na broj zahtjeva u 2016. godini, istakli su u ministarstvu.

Proizvođačima na raspolaganju 200.000 marakaPoljoprivrednicima koji žele da osiguraju proizvodnju u ovoj godini je na raspolaganju 200.000 KM, koliko je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbijedilo za subvencionisanje premije osiguranja.

Iz Ministarstva ističu da finansiraju polovinu od ukupnog iznosa premije, te da jedan korisnik maksimalno može dobiti oko 25.000 maraka.

- Od početka godine zaprimili smo 144 zahtjeva za sufinansiranje premije, što je skoro tri puta više u odnosu na broj zahtjeva u 2016. godini - istakli su u ministarstvu.

Dodaju da se od ukupnog broja zahtjeva koji su stigli na njihovu adresu na osiguranje stočarske proizvodnje odnosi sedam, a na povrtlarsko-ratarsku 127 zahtjeva. Ističu da su za osiguranje i stočarske i ratarske proizvodnje dobili tri zahtjeva, a sedam se odnosi na voćarsko-vinogradarsku proizvodnju.

- Apelujemo na osiguravajuće kuće, koje to još nemaju da u ponudu osiguranja uvrste i osiguranje poljoprivredne proizvodnje i objekata - rekli su u ministarstvu.

Preduzeće „Duvan“ iz Bijeljine jedno je od rijetkih koje finansira premiju osiguranja za sve svoje kooperante.

- Za svaku polisu osiguranja duvana mi obezbjeđujemo novac i uplaćujemo ga osiguravajućim kućama na ime proizvođača, a potom ministarstvo sufinansira 50 odsto tog iznosa, što je dodatni stimulans za duvanare da osiguraju proizvodnju - rekao je direktor ovog preduzeća Svetozar Mihajlović i dodao da „Duvan“ ima 110 kooperanata.

Vlasnik firme koja se bavi uzgojem pilića „Pile-farm“ iz Srpca Velibor Popović kaže da osigurava proizvodnju i objekte u kojima uzgaja piliće.

- Osigurao sam proizvodnju pilića čija je vrijednost na godišnjem nivou oko pola miliona maraka. Druga polisa osiguranja odnosi se na građevinske objekte na farmi. Do sada nisam imao potrebe za naplatom osiguranja - rekao je Popović i dodao da je vrijednost obje polise oko 5.000 KM, te da od ministarstva godišnje dobije pola tog iznosa.

Popović kaže da ima osnovni paket osiguranja koji se odnosi na zaštitu u slučaju elementarnih nepogoda.

Među prvima zasade malina i kupina osigurala je Fočanka Željka Matović.

- Snijeg u maju 2012. godine uništio mi je zasad malina i to je bio glavni razlog zbog kojeg sam odlučila da osiguram proizvodnju. Vremenske neprilike je teško predvidjeti - rekla je Matovićeva i dodala da je podrška ministarstva vjetar u leđa proizvođačima.

Iz Ministarstva poljoprivrede su istakli da je lani osigurano 3.056 hektara ratarsko-povrtlarske i 121 hektar voćarske proizvodnje, te da je prosječan iznos premije po odobrenom zahtjevu iznosio 5.348 maraka.

Živa proizvodnja

Velibor Popović kaže da je veliki problem to što osiguravajuće kuće nerado osiguravaju živu proizvodnju.

- Niko ne želi osigurati proizvodnju u situacijama uginuća ili bolesti životinja. Trebalo bi i u okviru ministarstva obezbijediti određena sredstva u slučaju mikrobioloških problema, prvenstveno mislim na salmonelu - rekao je Popović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik