Žensko poduzetništvo ima pozitivan utjecaj na zaposlenost i ekonomski rast

Bez autora
Nov 20 2017

Udruženje poslovnih žena u BiH organiziralo je danas u Sarajevu konferenciju na kojoj je istaknuta važnost i pozitivan utjecaj koji žensko poduzetništvo može imati na zaposlenost i ekonomski rast u BiH.U svijetu se 19. novembar obilježava kao dan poduzetnica kada se podsjeća na važnost žena u ekonomiji država. Današnji skup smo nazvali „Kako razbiti strah od 'pogleda u ogledalo'?!“ zato što su žene na neki način samokritične, možda više nego muškarci i često postoje dileme da li one mogu nešto uraditi ili ne.

Žensko poduzetništvo ima pozitivan utjecaj na zaposlenost i ekonomski rastUdruženje poslovnih žena u BiH organiziralo je danas u Sarajevu konferenciju na kojoj je istaknuta važnost i pozitivan utjecaj koji žensko poduzetništvo može imati na zaposlenost i ekonomski rast u BiH.

- U svijetu se 19. novembar obilježava kao dan poduzetnica kada se podsjeća na važnost žena u ekonomiji država. Današnji skup smo nazvali  „Kako razbiti strah od 'pogleda u ogledalo'?!“  zato što su žene na neki način samokritične, možda više nego muškarci i često postoje dileme da li one mogu nešto uraditi ili ne. Sa druge strane, uvijek postoji i problem da li to mogu stići – izjavila je Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena BiH.

U tom udruženju, kako je dodala, nastoje ohrabriti žensko poduzetništvo, pokrenuti javno-privatni dijalog, te razgovaraju sa lokalnim zajednicama da bi ustanovili na koji način se mogu rješiti neke problemi, što je neophodno da bi žene mogle razvijati svoj biznis.

- Naprimjer, od  toga da se produži rad obdaništa, pa do nekih drugih vidova pomoći. Upravo sa pet opština u BiH razmatramo pokretanje pilot projketa akceleratora u kojima mi bi kao udruženje mogli trenirati nekoga ko bi savjetovao žene  u smislu pisanja projekta, apliciranja za sredstva koje daju opštine i drugo – navela je Zubčević. 

Udruženje uz pomoć EBRD-a za nekih 15–ak dana zvanično pokreće online potral za poduzetnu ženu i one koje to žele postati. Osnovni zadatak, navela je Zubčević, bit će informisati poduzetnice i poduzetnike o privrednim kretanjima u našoj zemlji, regiji i šire, zakonskim rješenjima u vezi  privrede u BiH, a ujedno će biti predstavljene i neke pozitivne priče.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agencija za ravnopravnost spolova BiH koja djeluje u okviru tog ministarstva starteški pristupaju ublažavanju problema neravnopravnosti spolova u oblasti rada i zapošljavanja i preduzetništva.

-  S obzirom da je pristup ravnopravnosti spolova u oblasti rada i zapošljavanja izuzetno složen, naše mjere su multidisciplinarne i podrazumjavaju zahvate na svim nivoima vlasti, od inoviranja zakonodavnog okvira koji naprimjer i danas neravnomjerno adresira problem porodiljskog odsustva, učešća žena u upravljanju u ekonomiji pa sve do konkretnih mjera kao što su određene grant linije za pospješivanje ženskog preduzetništva, zatim donošenje strategija na svim nivioma vlasti da bi se pospješilo učešće žena u pristupu ekonomskim resursima i upravljanju u društvu i ekonomiji – izjavio je pomoćnik direktorice Agencije za ravnopravnost spolova BiH Saša Leskovac.

U poređenju sa mnogim državama u regionu sa sličnim tranzicijskim procesima, dodao je Leskovac, BiH još ima najmanji nivo učešća žena na tržištu rada. Žene čine 51,7 posto od ukupno procjenjenog radno sposobnog stanovništva, a samo 35,6 posto zaposlenih su žene.

-  Agencija za ravnopravnost spolova BiH je prije dvije godine realizovala istraživanje o učešću žena u upravnim odborima vodećih sto kompanija u BiH i došli smo do podataka da žene čine 20 posto članova upravnih odbora i 15 posto članova nadzornih odbora u ovim preduzećima. Prema nalazima istraživanja, žene su zauzele u prosjeku samo 15,1 posto u odborima preduzeća u BiH, od čega je bilo samo 12 posto predsjednica odbora, s tim da postoji više od 50 posto odbora bez ijedne žene – naveo je Leskovac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik