Nema novca za "Cerovo 2"

Bez autora
Nov 20 2017

Otvoren 2011. godine, tokom kampanje za izbor predsednika Srbije, rudnik bakra "Cerovo", iz sastava Rudarsko-topioničarskog basena "Bor", prestao je s radom. U pisanom odgovoru koji smo dobili iz Rudnika bakra Bor, navedeno je da je ovaj rudnik ugašen jer više nije bilo rude za eksploataciju. Inače iz istog razloga bio je zatvoren i 2002. godine. Prema navodima iz Rudnika bakra Bor, prema planiranoj dinamici, radovi na otvaranju novog površinskog kopa "Cerovo 2" trebalo je da počnu 2014. Do otvaranja novog površinskog kopa "Cerovo 2" još uvek nije došlo, navode u RBB. Razlog tome je što su vlasnici zemljišta na kome bi trebalo da se otvori novi rudnik nezadovoljni cenom koju RTB može da im ponudi kako bi otkupilo njihova imanja.

Nema novca za "Cerovo 2"Otvoren 2011. godine, tokom kampanje za izbor predsednika Srbije, rudnik bakra "Cerovo", iz sastava Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor", prestao je s radom.

U pisanom odgovoru koji smo dobili iz Rudnika bakra Bor (RBB), navedeno je da je ovaj rudnik ugašen jer više nije bilo rude za eksploataciju. Inače iz istog razloga bio je zatvoren i 2002. godine.

Prema navodima iz Rudnika bakra Bor, prema planiranoj dinamici, radovi na otvaranju novog površinskog kopa "Cerovo 2" trebalo je da počnu 2014.

- Do otvaranja novog površinskog kopa "Cerovo 2" još uvek nije došlo - navode u RBB. - Razlog tome je što su vlasnici zemljišta na kome bi trebalo da se otvori novi rudnik nezadovoljni cenom koju RTB može da im ponudi kako bi otkupilo njihova imanja.

U javnosti je ponovno otvaranje "Cerova" smatrano za političku odluku, čiji je cilj pridobijanje glasova birača. Generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski tada je javno podržavao Borisa Tadića, kandidata DS za predsednika Srbije.

- "Cerovo" je otvoreno 1991. i radilo je do 2002. - navode u RBB. - U tom periodu odavde je dobijeno 121.713 tona bakra. "Cerovo" je ponovo otvoreno 2011. i, do zatvaranja, koje se desilo 31. oktobra, proizvedene su dodatne 25.873 tone crvenog metala.

U pisanom odgovoru se navodi i da je u trenutku zatvaranja u "Cerovu" bilo uposleno 66 radnika.

- Niko od radnika nije ostao bez posla, već su premešteni u druge pogone - navodi se u odgovoru. - U "Cerovu" je, u pripravnosti, ostalo desetak radnika.

"Glenkor"

Pre nekoliko godina, skoro je sve bilo dogovoreno da RTB i "Glenkor", multinacionalna kompanija sa sedištem u Švajcarskoj, otvore rudnik "Cerovo 2". "Glenkor" bi investirao 140 miliona evra, a RTB u zajedničku firmu uneo sirovine, kao i da se tu uposle radnici. Do realizacije tog posla, uprkos najavama, nije došlo, a javnost je do danas ostala uskraćena za odgovor zašto "Cerovo 2" nije otvoreno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik